Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Předběžná startovní listina 24 hodin ve Spa

Předběžná startovní listina 24 hodin ve Spa

Zájem o belgický závod má 65 účastníků, 11 boduje také v IGTC.

Včera se v belgickém Spa-Francorchamps uskutečnily oficiální testy před 24 hodinovým podnikem. Při této příležitosti se pořadatelé pochlubili také startovní listinou. V celkovém hodnocení je přihlášeno celkem 29 zájemců, 25 vozidel bude obsazeno smíšenými posádkami a 11 soupeří v amatérské kategorii.

V hlavní třídě vyšle do ardenské bitvy osm vozů Audi, šest AMG, po třech vozech McLaren a Lamborghini, dva vozy Jaguar, BMW, Ferrari a Bentley a jeden Nissan. Nejpočetněji zastoupený výrobce také přistoupil k dříve oznámeným změnám zavedených sestav v porovnání s třemi uskutečněnými podniky vytrvalostního části seriálu, jehož je závod součástí.

Laurens Vanthoor s vymění své místo ve voze č. 1 s Willem Stevensem z vozu č. 28. Frank Stippler tentokráte nebude hájit barvy českého ISR, kde jej zastoupí Edoardo Mortara, ale stane se součástí dodatečně přihlášeného vozidla v barvách týmu Phoenix. Zde vytvoří silnou sestavu s Christopherem Miesem a Markusem Winkelhockem.

Své síly přeskupuje také rival z Affalterbachu, když upravil složení na Paul Richardu nově přidaných vozech. U týmu Black Falcon (č. 00) nahradil Al Faisala Maro Engelem, u AKKA-ASP (č. 88) vystřídá Trafforta Renger van der Zande a u HTP Motorsport (č. 86 ) zůstane pouze Jäger, kterého doplní Maximilian Götz a Gary Paffett.

Lamborghini nasadí dva vozy v barvách týmu Grasser a jeden z Attempto s posádkami beze změn. Mclaren prostřednictvím Garage 59 vyšle do bojů třetí vůz, který obsadí posádka Senna/Tappy/Derani (č. 60).

Ferrari (AF Corse), Nissan (GT Academy) a Bentley (M-Sport) nastoupí v obvyklých sestavách. BMW (Rowe) ve voze č. 98 ponechá pouze Wernera, kde jej doplní loňský vítěz Catsburg a z č. 99 Dusseldorp. Holandského jezdce z č. 99 zastoupí Maxime Martin. Jaguar, respektive Emil Frey Racing, nasadí nově sestavené druhé šasi modelu XKR. Dalšího z loňského tria vítězů, Markuse Palttalu doplní Jonathan Hirschi a Christian Klien (č. 114).

Jestliže hlavní kategorie je doménou německých výrobců, v kategorii smíšených posádek vládnou italské značky. Počtem sedmi vozů jsou vyrovnány síly mezi Lamborghini a Ferrari. Vyrovnané síly jsou také v počtu nejnovějších modelů, kdy rival ze Sant‘ Agaty disponuje šesti huracány a jedním Gallardo R-EX týmu Lago. Ferrari nasadí také šest vozů 488GT3, když stávající týmy Kessel, AF Corse a Scuderia Praha doplní italský Easy Race.

Po dvou vozech nasadí němečtí výrobci Audi, AMG, Porsche a BMW. Jeden vůz Bentley, Nissan a Aston Martin.

Řada dalších zkušených pilotů doplní sestavy i v této třídě. V lamborghini týmu Barwell č. 666 bude posilou Oliver Gavin. Strůjce úspěchu týmu AF Corse z Monzy, Giancarlo Fisichella, se vrací do kokpitu ferrari č. 53. Ve stejném voze bude další zkušený pilot Oliver Beretta. Zahanbit se nenechá ani příležitostný Easy Race s Andreou Monterminim (č. 80).

Zbrojí také další značky: dvojnásobný vítěz závod Fred Bouvy doplní stálou sestavu audi týmu Sainteloc (č. 25), zkušený Nicolas Lapierre český tým ISR (č. 74). Porsche vysílá Kevina Estreho (Attempto č. 77) a Patricka Pileta (IMSA č. 76), BMW Martina Tomczyka (Team Italia č. 15). Zkušenosti nabyté s vozy bentley ocení u týmu Parker (č. 24), kam míří Andy Meyrick. Udržet v závodě jediný Aston Martin Vantage v celém poli pomůže Darren Turner (Oman č. 44).

Nadpoloviční většina vozů v amatérské třídě se honosí logem se znakem vzpínajícího se koníka. Čtyři F458 představují osvědčený základ, pro dva modely F488 představuje 24 hodinový závod jednu z nejtěžších zkoušek v premiérové sezoně. Kromě dvou pohárových porsche, které se do Spa vrací po dvouleté odmlce, zbývající amatéři sedlají ještě Lamborghini, Bentley, Audi.

Listinu všech účastníků závodu naleznete Zde.

Intercontinental GT Challenge.

Podnik 24 hodin ve Spa je nejen klenotem ve světě GT závodů, zároveň se jedná o druhý závod v nově založeném Intercontinental GT Challenge.

Po úvodním podniku v Bathurstu vede s 31 body McLaren, který bude nyní reprezentovat trojice vozů týmu Garage 59. Barvy druhého Bentley bude i v Belgii hájit dvojice vozů týmu M-Sport. Třetí Audi má na svém kontě 21 bodů, které bude reprezentovat dvojice vozů týmu WRT a opět vůz týmu Phoenix.

Čtvrté místo patří s 12 body značce AMG, která v porovnání s australským podnikem s typem SLS nasadí novější typ GT. Dva vozy připravuje tým HTP, jeden Black Falcon a AKKA-ASP.

Další informace o mistrovství se nachází v následujících článcích. Seznámení s IGTC včetně poznatků po prvním podniku naleznete Zde. Startovní listina úvodního podniku, 12 hodin v Bathurstu je Zde, úplné výsledky a popis Zde.

Seznam vozů soupeřících o druhý příděl v Intercontinental GT Challenge se nachází na tomto odkazu Zde.

Pro fanoušky začíná program vrcholného podniku ve středu 27. července přehlídkou při návštěvě městečka Spa-Francorchamps, zlatým hřebem bude v sobotu 30. července v 16,30 start den trvajícího závodu.

Vydávání komentovaných startovních listin s rozdělením účastníků dle tříd zahájí představení amatérské kategorie 20. července. Navazovat budou další články informující o nejvýznamnějším podniku gétéček.

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

Profil šampionátu Blancpain Endurance Cup (Zde)

V průběhu sezóny aktualizovaný článek zaměřený na hlavní informace o sérii, z níž pochází většina účastníků. Jeho součástí jsou odkazy na články s dodatečnými údaji anebo na stránky spjaté s danou sérií včetně úplného přehledu oficiálních.

Naleznete zde charakteristiku mistrovství, její historii, přehled držitelů jezdeckých a týmových titulů anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.