Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Perný čtvrtek v Ardenách

Perný čtvrtek v Ardenách

Exkluzivní zpravodajství ze Spa-Francorchampsu

Jedním z nejnáročnějších dní v předvečer čtyřiadvacetihodinovky bývá čtvrtek. Na programu jsou dva tréninky během dne, nově i jeden v noci. Vrcholem čtvrtka však je však kvalifikace, která určuje pořadí na roštu sobotního závodu a pro dvacet nejrychlejších je vstupenkou do pátečního superpole.

Jubilejního ročníku se nakonec zúčastní 63 vozidel. Dle předpokladů svoji účast odvolal tým Muelhner Motorsport, který měl v nejnižší třídě přihlášena dvě „pohárová“ porsche. Ani v poslední verzi startovní listiny vydané minulý pátek neměl uvedené jméno jediného jezdce.

Navíc došlo ještě k dalším změnám v sestavách. Ty se týkají účastníků v kategorii smíšených posádek. V mercedesu týmu Black Falcon (č. 4) nahradil Christodouloua Tom Onslow Cole. Ve ferrari týmu AF Corse (č. 51) jede místo Mastronardiho Lorenzo Bontempelli.

Půlhodiny po zahájení prvního volného tréninku havaroval před zatáčkou Blanchimont Abdulaziz Al Faisal (SC č. 6, Black Falcon). Pilot odkráčel po svých do lékařského vozidla, které jej odvezlo na preventivní prohlídku.

Nejrychlejším vozem se v úvodní části podniku 24 hodin ve Spa-Francorchampsu stalo audi týmu Land Motorsport

Ve třídě Group National bude porsche týmu Speedlover bojovat pouze proti „silnějšímu“ lamborghini týmu GDL. Vozidlo s popisem zatáček belgického okruhu při průjezdu vodorovně zmíněným „esíčkem“ ,známým spíše pod názvem Les Fagnes.

Autor fotografií: Tomáš Krejčík

Na dráze se nakonec objevil i mercedes týmu SMP, jemuž během včerejšího odpočinkového programu vzplála baterie.

Počasí v Ardenách se začíná projevovat svými vrtochy. Dopoledne jasnou oblohu pozvolna zakrývala oblaka, aby po třetí hodině odpoledne přišla krátká přeháňka. Následovaly další dvě vydatnější spršky, takže se podvečerní trénink uskuteční na mokré dráze.

Program víkendu doznal po dnešní aktualizaci změn. Kvalifikace je posunuta o více jak půl hodiny, první díl začíná již 20.10 hodin.