Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Scuderia prý už od Marchionneho další prachy nedostane

Scuderia prý už od Marchionneho další prachy nedostane

Nyní mají přijít na řadu výsledky.

Sergio Marchionne zůstal prezidentem a generálním ředitelem Ferrari i po jeho oddělení od koncernu Fiat Chrysler Automobiles a samozřejmě je to on, kdo akcionářům skládá účty. Během poslední telekonference jim přislíbil, že do týmu v F1 už nalil tolik peněz, kolik bylo potřeba a další investice nebudou.

Velké (a drahé) změny nastartoval katastrofální vstup Scuderie Ferrari do sezóny 2014, která přitom měla ukončit již nepříjemně dlouhou šňůru bez mistrovského titulu, která se táhne od roku 2007. Navíc, toto se událo právě v čase, když se Ferrari mělo osamostatnit a jít s akciemi na burzu. Vedení společnosti tak opustil Luca di Montezemolo a o post šéfa týmu v rychlém sledu přišli ním dosazení Stefano Domenicali i Marco Mattiacci. Ke kormidlu se postavil Maurizio Arrivabene získaný ze společnosti Philip Morris, bylo reorganizováno celé vedení týmu, v Maranellu se modernizovala továrna a Scuderii byl zajištěn rozpočet na dohonění konkurence. Teď už je ale čas, aby přišly výsledky. Akcionáři samozřejmě nejsou nadšeni, že Ferrari navzdory všemu letos nedohnalo Mercedes a opět je poráženo i Red Bullem.

"Budu k vám upřímný. Usoudil jsem, že jsem do té věci už nalil všechny prachy, které jsem tam nalít chtěl. Není to poprvé, ale takto to s F1 nemá být. Naše zdroje musíme využívat lépe. Hodně z toho, ne většina, jde na vrub způsobu, jakým jsme měli postavenou organizaci. Myslím, že jsme v měnění této struktury byli úspěšní. Nyní musíme čekat a nemít přehnaná očekávání. Ale když v březnu 2017 začnou závodit nové vozy, konkurenceschopnost bude viditelným výsledkem nového nastavení (organizace)."

Marchionne přiznal, že udělal chybu, když dal Scuderii konkrétní cíle pro tento rok. Také ale neskrýval nespokojenost s dosaženými výsledky a poukázal na reakci, kterou byly organizační změny v Scuderii učiněné během třetího čtvrtletí, čímž byl zřejmě myšlen odchod technického ředitele Jamese Allisona, jeho nahrazení Mattiou Binottem a posílení postavení šéfů jednotlivých technických oddělení.