Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Smedley vzpomíná na Massovy začátky v F1

Smedley vzpomíná na Massovy začátky v F1

Sauber ho vyhodil a Jordan nechtěl. Naštěstí!

Rob Smedley byl ve Ferrari závodním inženýrem Felipeho Massy, ​​spolu se pokoušeli získat titul a pak oba přestoupili do Williamsu. Možná nikdo z prostředí F1 není odcházejícímu vicemistrovi z roku 2008 tak blízký. Jak si vzpomíná na Massovy začátky v F1?

"Samozřejmě jsem si ho všiml, když v roce 2002 začínal v F1. On tehdy závodil za Sauber a já jsem byl závodním inženýrem Jordanu. Sledoval jsem ho. Snažil jsem se porovnávat jeho rychlost s rychlostí týmového kolegy (Nicka Heidfelda), ale nebylo to vůbec jednoduché. Často boural. Ale vždy můžete prostě porovnat dosažené časy a z nich bylo zřejmé, že je velmi rychlý, hlavně v kvalifikaci. To byla tehdy jeho silná stránka, byl specialistou na jedno kolo.

Pamatuji si, jak jsem Eddiemu Jordanovi říkal, že je to zajímavý kluk a že bychom se na něj měli podívat. A Eddie mě poslechl, co se nestávalo často, a začali jsme ho připravovat na test v našem voze. Takže jsem se s ním pořádně setkal někdy před rokem 2003. Po sezóně 2002 ho vyhodili ze Sauberu a byl volný. Chtěl jsem od Eddieho, abychom ho vyzkoušeli, protože byl opravdu velmi rychlý. Přišel na tvarování sedačky. Eddie řekl: "Mohl by ses postarat o přípravu sedačky a někdy během zimních testů ho vyzkoušíme." Takže před sezónou 2003 přišel a hned bylo vidět, že je to sympaťák. Byl opravdu velmi mladý a po psychické stránce snad ještě mladší. Byl šťastný, veselý, hned se mi pozdával. Takový svěží vítr v tomto sportu.

Jenže k testu nikdy nedošlo, Eddie podepsal Ralpha Firmana. Felipe pak dostal smlouvu od Ferrari a stal se jejich testovacím jezdcem. Sezónu 2003 strávil testováním pro Ferrari a, jak si oba uvědomujeme, jeho kariéra tím nejspíš utekla hrobníkovi z lopaty. Představte si, že by tehdy šel do Jordanu, donesl s sebou peníze od Banco do Brasil, nebo koho tehdy měl. Rok by jezdil v kraksně, ztratil se někde v šedém průměru a to by nejspíš byl konec Felipeho Massy.

Ale bylo to jinak. V roce 2003 šel do Ferrari on a v roce 2004 já. To spolu samozřejmě nesouviselo a on se po roce vrátil do Sauberu. Ale potkávali jsme se v padoku, a protože jsme se znali od konce roku 2002, občas jsme spolu debatovali a opravdu jsem si ho oblíbil. Roky 2004 a 2005 stráveny v Sauberu byly pro něj fantastické. Začal rychle dospívat, přestože měl ještě daleko od finálního produktu. Už tak často neboural. To byl asi hlavní rozdíl mezi sezónou 2002 a sezónami '04 a '05. Když se už dokázal udržet na trati, mohl pravidelně porážet týmového kolegu (Giancarlo Fisichella a Jacques Villeneuve). Poté, na konci roku, testoval pro Ferrari, protože… Už si nevzpomínám na důvod, ale o pár měsíců později se stal jezdcem Ferrari."