Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Chci vidět dalšího Brazilce ve F1, říká Massa

Chci vidět dalšího Brazilce ve F1, říká Massa

Exkluzivní rozhovor s vicemistrem světa z roku 2008

Felipeho Massu jsme mohli ve formuli 1 vídat v sezoně 2002 a poté v období 2004-2017. Za tu dobu absolvoval u stájí Sauber (2002, 2004-2005), Ferrari (2006-2013) a Williams (2014-2017) 269 závodů a připsal si jedenáct vítězství. Svou nejúspěšnější sezonu zažil v roce 2008, kdy obsadil celkové druhé místo a na šampiona Lewise Hamiltona ztratil jeden bod. V letech 2018-2020 jsme ho mohli vídat také ve formuli E u týmu Venturi a letos bude účinkovat v brazilském šampionátu cestovních vozů Stock Car. Tento týden si Brazilec našel čas a poskytl exkluzivní rozhovor pro server FORMULE.cz.

Letošní sezona formule 1 má za sebou první dva závody. Jaké jsou vaše dojmy?

První dva závody jsem samozřejmě viděl a krásně se na to koukalo. Mám radost, že o titul bojují dva jezdci ze dvou týmů, tedy Max Verstappen a Lewis Hamilton. Věřím a doufám, že takto budou bojovat po celou sezonu, to by bylo úžasné. Rozhodně je to také něco, co chtějí všichni fanoušci vidět. Je pěkné, že Red Bull dokáže bojovat s Mercedesem.

Myslíte si, že i letos získá titul Lewis Hamilton nebo jeho dominanci ukončí Max Verstappen?

Jestli bude Verstappen schopný vyhrát titul, to je otázka. Musíme počkat a uvidíme. Těžko říct po dvou závodech.

Je podle vás možné, že se do boje o titul zapojí například i Valtteri Bottas nebo Sérgio Pérez?

Myslím si, že Valtteri a Pérez budou důležití pro boj o vítězství v Poháru konstruktérů. Možná nebudou mít šanci zapojit se do bitvy o jezdecký titul, v Poháru konstruktérů by ale mohli sehrát velkou roli. Uvidíme, komu to půjde lépe.

Valtteri Bottas byl v letech 2014-2016 vaším týmovým kolegou u Williamsu a v každé z těchto sezon vás v celkovém pořadí porazil. Za Lewisem Hamiltonem ale od svého příchodu do Mercedesu zaostává. I Hamiltona znáte dobře, jelikož jste s ním v minulosti svedl na trati několik soubojů a v roce 2008 jste s ním soupeřil o titul. Proč je tedy podle vás mezi Hamiltonem a Bottasem takový výkonnostní rozdíl?

Ano, s Valtterim jsme byli u Williamsu týmoví kolegové a dosahovali jsme skvělých výsledků. Rozhodně je to výborný jezdec. Je rychlý a konzistentní. Na druhou stranu je ale pravda, že pokud jste v elitním týmu s někým, jako je Hamilton, Schumacher, Alonso nebo někdo takový, tak zkrátka musíte být ještě lepší. Lewis své týmové kolegy většinou porážel. Valtteri je určitě skvělý jezdec, ale Lewis je zkrátka nejlepší, co se týče čísel, rekordů a tak dále. To je má odpověď.

Felipe Massa a Valtteri Bottas byli u Williamsu týmovými kolegy tři roky. Foto: Williams

 

Fernando Alonso, další z vašich bývalých týmových kolegů, se letos do formule 1 vrátil s týmem Alpine. Co si o jeho návratu myslíte?

V první řadě je podle mě skvělé vidět, že se jezdec jako Fernando vrací. Bohužel si ale nemyslím, že má auto, se kterým by mohl bojovat o pódia nebo dokonce o vítězství. Možná, kdyby měl štěstí… Ale doufám, že si svůj návrat bude užívat. On se ale samozřejmě nevrátil jen proto, aby tam znovu byl, to pro něj opravdu není to nejdůležitější. Takže pokud nebude mít výsledky, možná začne přemýšlet (o budoucnosti – pozn. red.). Víte, jak to myslím.

Z vašich bývalých týmových kolegů najdeme mezi současnými piloty také Lanceho Strolla a Kimiho Räikkönena. Co letos očekáváte od nich?

U Kimiho je vidět, že stále má rychlost a že si to pořád užívá. Uvidíme, jestli mu tato sezona vyjde. Jestli bude pokračovat i po sezoně, to je obtížné říct. Možná bude záležet na tom, jak se mu bude v této sezoně dařit, nebo také na autě. Musíme počkat a uvidíme. Je ale úžasné vidět ho stále závodit.

Pokud jde o Strolla, tak si myslím, že se zlepšuje a postupem času se stává konkurenceschopnějším jezdcem. Víte, když začínal byl ještě docela mladý a nyní zkrátka jezdecky roste. Myslím si však, že stále ještě potřebuje hodně vyrůst. Ale roste a je to podle mě naprosto v pořádku.

Po boku Fernanda Alonsa závodil Felipe Massa u Ferrari. Foto: Ferrari

 

Loni se ve formuli 1 poprvé od vašeho odchodu objevil brazilský jezdec. V posledních dvou závodech nastoupil za tým Haas Pietro Fittipaldi, který nahradil zraněného Romaina Grosjeana. Letos ale ve formuli 1 opět žádného Brazilce nemáme. Proč si myslíte, že tomu tak je? Myslíte, že by se například mělo něco změnit ohledně podpory mladých brazilských závodníků?

Viděl jsem Pietra Fittipaldiho závodit a bylo vynikající, že ve formuli 1 znovu jel brazilský jezdec. Bohužel to ale bylo jenom na dva závody. Brazilští závodníci to mají s tím, aby se dostali do formule 1, komplikované. S formulí 1 je to stále těžší. K dispozici je v ní pouze dvacet vozů. Vážně ale doufám, že tam brzy uvidíme nějakého brazilského jezdce, který bude schopen držet krok s ostatními a díky kterému bude zase naše vlajka vidět.

Situace v Brazílii rozhodně není nijak skvělá, nemáme žádnou sérii, která by jezdcům pomohla při přechodu z motokár. Máme tu ale nějaké závodníky jako například Drugoviche (Felipe Drugovich, závodí ve formuli 2 – pozn. red.) nebo Caia Colleta (letos pojede ve FIA F3 – pozn. red.), kteří by mohli mít šanci to dotáhnout až do formule 1. Doufám v to. Rozhodně je podporuji a chci tam zase vidět brazilského jezdce.

V minulosti jste závodil i ve formuli E. Jak na účinkování v této sérii vzpomínáte?

Formule E byla zábava. Bohužel se mi ale nepodařilo zajet takové výsledky, jaké jsem očekával. Co se ale týče auta, tak to zase tak skvělé nebylo, abych byl upřímný. Líbí se mi ten šampionát, okruhy jsou fantastické, s autem to ale bylo docela složité a jiné, když to porovnáte například s formulí 1. Během závodu jste hodně museli šetřit energii, což moc zábavné nebylo. Z tohoto pohledu jsem si to tedy neužíval. Nedosahoval jsem takových výsledků, jakých bych chtěl. Nakonec jsem se rozhodl skončit a zkusit něco jiného.

Nyní závodím v Brazílii ve Stock Car. Jsou to cestovní vozy, tím pádem něco jiného a zvykám si na to. Těším se ale, až si zvyknu a budu se tím bavit.

Felipe Massa letos závodí ve Stock Car s vozem Chevrolet Cruze stáje Lubrax Podium. Foto: Stock Car

 

Zdroj: originální rozhovor redakce, úvodní foto: Stock Car