Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault změnil 95 % své pohonné jednotky

Renault změnil 95 % své pohonné jednotky

Vývoj běží již 15 měsíců.

Renault už nejednou řekl, že pro sezonu 2017 vyvinul novou pohonnou jednotku s lepším spalovacím motorem a rekuperačními systémy další generace. Technický ředitel pro motory, Rémi Taffin, odhadl, že nezměněných zůstalo jen asi 5 % pohonné jednotky. Kompletní změnu umožnilo zrušení žetonového omezení vývoje motoru.

"Tento motor se od předchozího liší na 95 %. Obrovské úsilí jsme vložili do snižování hmotnosti každé části. Opravdu jsme to potřebovali," řekl Taffin.

S nasazením něčeho nového je vždy spojené riziko, ale pro Renault nebyla jiná cesta. Případné problémy budou součástí investice do budoucnosti. Renault se chce během dvou, maximálně tří let zapojit do boje o tituly.

"Tento motor bude základem všeho, co chceme udělat během příštích tří let. Každá změna samozřejmě znamená riziko. Kdykoli v pohonné jednotce něco změníte, může to ovlivnit všechno ostatní, protože vše souvisí se vším. Když změníte jednu část, může to ovlivnit celou pohonnou jednotku, takže musíte být opatrní.

Lidé se mě často ptají, proč jsme všechno změnili, když jsme loni měli dobrý rok s dobrou spolehlivostí. Ale potřebovali jsme udělat další krok a rozhodli jsme o tom už před patnácti měsíci. Loni jsme se dostali na limit našeho konceptu a potřebujeme se pohnout dál."