Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault také věří, že spalovací motory ještě nekončí

Renault také věří, že spalovací motory ještě nekončí

Formule 1 elektromotory nepotřebuje

Šéf motorů F1 Renaultu se v rozhovoru pro Auto Motor und Sport dotkl dvou zajímavých témat. První je rozdělení zdrojů mezi vývojový program současného vozu a program pro rok 2021. Potvrzuje, že rozpočet pro letošní sezonu byl okleštěn.

"Snad neprozradím příliš, když řeknu, že 50 % našich zdrojů již teď směřuje do programu 2021," řekl Rémi Taffin.

Z pohledu motorů se toho ale v roce 2021 moc nezmění, hlavně se budou přizpůsobovat nové generaci vozů. Nová generace motorů by mohla mít premiéru v roce 2025 a Pat Symonds, technický ředitel Formule 1, nedávno řekl, že by se mohlo přejít na dvoutaktní motory přizpůsobené spalování alternativních paliv.

"Mnoho lidí tvrdí, že spalovací motory jsou již jednou nohou v hrobě, ale podle mě mají ještě dlouhou budoucnost," míní Taffin. "Podívejte na náš současný motor. Odvedli jsme skvělou práci v oblasti efektivního využívání paliva. Problém tkví pouze v tom, že zprávu o tomto úspěchu nedokážeme dost dobře prezentovat světu.

Současné motory přitom nejsou efektivní pouze díky jejich hybridní části. Velký pokrok jsme dosáhli i v oblasti spalování, ale málokdo o tom ví. Ohledně budoucnosti se musíme rozhodnout, zda chceme posílit hybridní část, nebo se raději zaměříme na zelené palivo."

Motor F1 bude potřebovat výfuk i po roce 2025.