Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Opravdu máme 1000 koní, tvrdí Abiteboul

Opravdu máme 1000 koní, tvrdí Abiteboul

Rychlost v Monze je toho důkazem

Minulý měsíc Rémi Taffin, motorový šéf Renaultu, prohlásil, že se podařilo překonat hranici 1000 koňských sil. Vzhledem k výsledkům továrního týmu, i jeho zákazníka McLarenu to nikdo nebral moc vážně a Max Verstappen se tomu jenom smál.

"Aha, tak pokud opravdu mají tisíc koní, jak tvrdí, tak to potom jejich vůz musí být strašná kraksna!" řekl jezdec týmu Red Bull Honda.

Jenže Renault byl v extrémně rychlé Monze mimořádně konkurenceschopný. S přehledem nechal střed pole daleko za sebou v kvalifikaci i v závodě. Nebylo to pouze zásluhou motoru, ale šéf týmu Cyril Abiteboul potvrdil, že s výkonem je mimořádně spokojen.

"Odpovědí je výkon a aerodynamický odpor," reagoval na otázky týkající se vynikajícího výsledku v Monze. "Máme silný motor, o tom nemohou být žádné pochybnosti. Před pár měsíci jsme překročili hranici tisíce koňských sil v závodním režimu. Vím, že někteří lidé jsou vůči tomu skeptičtí a dokonce si z nás dělají legraci. Ale dá se to změřit, data z GPS jsou k dispozici, je to pravda.

Ne vždy můžeme tento výkon využít, protože riskujeme rychlé opotřebení motoru. Podívejte, jak rychlí jsme byli na tratích jako Montréal, Spa a nyní v Monze. Nulový prostor na kritiku. Ten je pouze v oblasti spolehlivosti. Před třemi lety začala reorganizace ve Viry (v motorovém oddělení Renaultu nedaleko Paříže) a po třech letech máme špičkový motor."

S výkonem je tedy Renault prozatím spokojený a do centra pozornosti se opět dostávají výdrž a spolehlivost pohonné jednotky. V anglickém Enstone se, samozřejmě, musí zapracovat na zlepšení šasi.