Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pořadí na startu se změnilo

Pořadí na startu se změnilo

Dva jezdci dostali tresty.

Romain Grosjean a Jolyon Palmer přišli o svá místa na startu Velké ceny Číny a setkají se v poslední řadě, za zády všech soupeřů. Stevardi přísně posuzovali jízdu pod dvojitými žlutými vlajkami, které kvůli nováčkovi Antoniovi Giovinazzimu zavlály na konci první části kvalifikace. Grosjean ani Palmer nepostoupili do Q2 a oba v místě nehody, v poslední zatáčce okruhu, přišli o spoustu času, ale přesto oba dostali trest ztráty pěti míst.

"V posledním sektoru jsem ztratil sekundu, hodně jsem zpomalil. Věděl jsem, že se něco stalo v poslední zatáčce," řekl Palmer ještě před rozhodnutím stevardů. "Když se podívají na (telemetrická) data, uvidí, že jsem přes cílovou čáru v podstatě jen přeplachtil."

Stevardi se na data podívali a měli jiný názor. Jsou přesvědčeni, že oba jezdci se "pokusili dosáhnout dobrý čas na kolo", což pravidla nepřipouštějí. Koho v rozhodujícím kole zastihnou dvojité žluté vlajky, ten se musí prostě vzdát kvůli bezpečnosti sebe i ostatních. Grosjean vyjádřil svou nespokojenost s rozhodnutím prostřednictvím Twitteru.

"Takže jsem se zřejmě nepokusil zpomalit a nevzdal se svého kola... data tvrdí něco jiného," napsal Grosjean, ale později přiznal chybu svého týmu.

"Zpomalil jsem ještě před zatáčkou. Nezajel jsem do boxů, protože mi inženýr řekl, že je tam obyčejná žlutá vlajka (ne dvojitá), takže ten vůz mohl pouze dostat smyk a už být pryč. Nevěděl jsem, že tam byla havárie. Ale ztratil jsem sekundu a zpomalil ještě před zatáčkou i za ní."

Penalizaci svého jezdce vůbec nerozumí šéf týmu Haas, Guenther Steiner.

"Pokud chtějí, aby jezdci zastavili, mají vytáhnout červené vlajky. Občas by si měli uvědomit, že my tu vlastně závodíme. Romain se stáhl, byla to dvojitá žlutá a podle mě měl celou situaci pod kontrolou. Data vám mohou ukázat, že sundal nohu z plynu, nic neviděl, přidal, viděl vrak, opět sundal nohu z plynu. Vůbec tomu nerozumím, ale já nejsem stevard."