Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes: Velké novinky, malý pokrok?

Mercedes: Velké novinky, malý pokrok?

Nadále máme očekávat těsné souboje s Ferrari.

Mercedes se na začátku evropské části sezóny rozhodně nenechal zahanbit a přivezl snad nejvíce viditelných novinek. Velká změna začíná již v přední části nosu, který je nyní ještě užší než dříve a tým německé automobilky kvůli němu musel podstoupit novou sadu nárazových testů, aby dostal povolení od FIA. Mezi tímto užším nosem a pneumatikami se tak vytvořilo o něco více prostoru, kudy může proudit více vzduchu rovnou na, doslova, největší novinku. Na každé straně nosu začíná postupně se rozšiřující lem, který tento vzduch tlačí dolů pod monopost a přesně tam, kde ho zbytek vozu s dalšími aerodynamickými novinkami potřebují. Lewis Hamilton přesto tvrdí, že nevěří ve velké jednorázové odskočení od Ferrari, jediného týmu, který Mercedesu na začátku sezóny dokázal konkurovat.

"Rozhodně je to krok vpřed. Všichni tvrdě pracovali, abychom teď dostali tento balík, tak jako jiné týmy," řekl trojnásobný šampion. "Odvedli skvělou práci, aby posílili naši pozici v tvrdém boji. Všichni musíme postupovat vpřed. Ve skutečnosti se nic nezměnilo, rozdíl mezi námi a Ferrari byl (v pátek) asi tak desetina sekundy, stejně jako v předchozím závodě. Udělali jsme stejně velké kroky."

Brit je s novinkami maximálně spokojen.

"Stálo to kopec práce, fantastické práce, inženýrského a řemeslného úsilí mechaniků a všech v továrně. Je to velký balík. Zpoza volantu se to zdá jako malá změna v chování vozu, ale je to pokrok jaký jsme chtěli."

Valtteri Bottas souhlasí, že vizuálně velká změna nezměnila chování a rychlost vozu od základů, ale vůz se jednoznačně zlepšil.

"Je to lepší vůz, než jsme měli v Rusku," řekl vítěz VC Ruska. "To je to hlavní. Vidíte, že tvrdá práce našeho týmu přináší ovoce, ale jsem si jist, že i ostatní zlepšili své vozy. Naše novinky jsou možná lépe viditelné než novinky všech ostatních, ale vůbec nepochybuji, že to opět bude těsný boj."

Zatímco Autosport odhaduje, že většina novinek má za úkol vylepšit problémové zacházení s pneumatikami, které má Ferrari lepší, Marc Surer pro německou verzi televize Sky řekl, že tvrdé pneumatiky, které pro Barcelonu vybralo Pirelli, nahrávají Mercedesu, který se tak dostává do role favorita.

"Na trati s tak vysokou degradací pneumatik se chceme hlavně ujistit, že náš vůz je dobrý v dlouhých i krátkých stintech," řekl James Allison, technický ředitel Mercedesu. "Zdá se, že jsme na tom lépe než v zimních testech. Rozhodně jsme vůz zlepšili a pokud nasazené tempo udržíme po celý víkend, budeme bojovat o vítězství."

fotografie v plné velikosti: 01, 02