Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Buemi v Paříži znovu bezkonkurenční

Buemi v Paříži znovu bezkonkurenční

Jeho největší soupeř zažil hororové odpoledne.

Sébastien Buemi (Renault e.dams) prodloužil svoji vítěznou šňůru ve Formuli E. V Paříži vedl od startu do cíle a nikdo ze soupeřů ho nedokázal ani trochu ohrozit.

Avizovaný déšť nepřišel. Chtělo by se říci bohužel, protože s ním by závod asi přece jen získal na dramatičnosti. „Dnes to bylo opravdu jednodušší,“ přiznal Švýcar, který v letošním ročníku oslavil už pátý triumf. „Jenom ze začátku jsem se ocitl pod tlakem a musel jsem za to vzít, abych si upevnil pozici.“

Je třeba upřesnit, že tím, kdo mu alespoň v úvodu dýchal na záda, byl Jean-Éric Vergne (Techeetah). Jenže ve 34. kole narazil do zdi a přišel tak o téměř jisté pódiové umístění. Na stříbrnou příčku se tak posunul José-María López (DS Virgin)a na bronzovou Nick Heidfeld (Mahindra).

Speciální zmínku zasluhuje strastiplný příběh druhého v průběžné klasifikaci šampionátu Lucase di Grassiho (Abt). Po zpackané kvalifikaci se neohroženě pustil do boje alespoň za průnik do top ten. Na uzoučké trati šlo však o sisyfovskou práci. Když už se mu podařilo dostat se před Antonia Felixe da Costu (Andretti), ten do něj zezadu najel. Naštěstí se tak stalo v poločase, kdy právě začínalo přesedání. Brazilec s poškozeným autem zdárně dorazil k mechanikům, jeho tým se ovšem dopustil chyby ve Formuli E velmi rozšířené. Vypustil ho v novém monopostu dříve, než uplynula minimální předepsaná doba pro pitstop. Kvůli tomu se Di Grassi, v ten moment už devátý, projel boxovou uličkou znovu. Byť v beznadějné pozici, nesložil zbraně a pokusil se urvat alespoň bodík za nejrychlejší kolo. Jenže skončil v bariéře z pneumatik… Způsobil tak už druhý výjezd safety caru (první nastal po Vergneově kolizi). Pohromu stáje, za níž stojí Audi, dokonal v posledním kole Daniel Abt, který musel odstoupit ze šestého místa

V celkovém pořadí má Buemi na Di Grassiho úctyhodný náskok 43 bodů. Další podnik, tentokrát se dvěma bodovanými závody, se uskuteční 10. a 11. června v Berlíně.

Výsledky:

1. Sébastien Buemi (CH, Renault e.dams)

2. José-María López (RA, DS Virgin Racing) +0,707

3. Nick Heidfeld (D, Mahindra Racing) +2,043

4. Felix Rosenqvist (S, Mahindra Racing) +2,621

5. Nicolas Prost (F, Renault e.dams) +3,521

6. Robin Frijns (NL, Andretti Formula E) +7,999

7. Nélson Piquet jr. (BR, NextEV Nio) +32,420

8. Tom Dillmann (F, Venturi Formula E) +32,929

9. Mitch Evans (NZL, Panasonic Jaguar Racing) +33,369

10. Stéphane Sarrazin (F, Venturi Formula E) +34,051