Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Force India připravena změnit jméno na Force One

Force India připravena změnit jméno na Force One

Miliardu Indů jejich tým nezajímá.

Vidžaj Mallya koupil tým Spyker, aby z něj udělal neoficiální národní tým Indie. Neznělo to jako špatný nápad, vždyť před deseti lety byl ve výstavbě mezinárodní okruh Buddh, v juniorských sériích monopostů se objevilo pár celkem nadějných jezdců a v zemi byl dostatek bohatých podnikatelů. VC Indie neuspěla a už asi nepotrvá dlouho a svou snahu vzdá i Mallyův tým. Nekončí, pouze připravuje přejmenování a s ním i změnu marketingové strategie. Už to nebude indický tým, ale prostě silný tým F1.

Zahraničním žurnalistům se podařilo zjistit, že mezi 31. květnem a 6. červencem byly registrovány společnosti s jmény Force One Grand Prix, Force One Racing, Force One Team, Force One Technologies, Force One Hospitality a Force One Brand. U všech tří se uvádí pouze jeden ředitel, Thiruvannamalai Laskshimi Kanthan, který je účetním a finančním poradcem Vidžaje Mallyi, přičemž je také v představenstvu týmu Force India a tří s ním propojených společností.

Když bude třeba, nové společnosti se tohoto jména nejspíš vzdají ve prospěch Mallyovy skupiny a následně zaniknou. Indický podnikatel musí nejprve získat souhlas FIA i Komise F1. Změnu jména některého z týmů v minulosti nejednou brzdil Bernie Ecclestone, když mu hrozil ztrátou nároku na podíl ze společných příjmů F1. Liberty Media možná bude v tomto případě vstřícnější.

"Force India vznikla, když se Vidžaj stal vlastníkem týmu," řekl provozní ředitel týmu Otmar Szafnauer. "Doufal, že nás budou sponzorovat indické společnosti, jenže těch nakonec bylo jen velmi málo. Také počítal s tím, že Indie bude mít svůj závod, což také měla. S velkou cenou a pár sponzory dávalo jméno Force India smysl. Jenže o velkou cenu jsme přišli a indičtí sponzoři nás už nechtějí sponzorovat. Momentálně nemáme ani jednoho s výjimkou Vidžajova Kingfisheru. Proto dává smysl změnit jméno tak, abychom se neomezovali na Indii a lákali společnosti z celého světa."

Později dodal: "Pokud si vybereme jméno podobné Force India, tak bude přechod jednodušší."