Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Silverstone využilo klauzuli, ukončilo smlouvu

Silverstone využilo klauzuli, ukončilo smlouvu

Pokud chce F1 zůstat, musí být podepsán nový kontrakt.

BRDC (Klub britských závodních jezdců) dnes oznámilo, že využilo klauzuli ve smlouvě s F1, která mu umožňuje tuto smlouvu předčasně ukončit. Kontrakt byl platný až do roku 2026, ale majitelé Silverstone si v něm při podpisu nechali zadní vrátka. Pokud je však chtěli využít, museli tak učinit před letošní Velkou cenou Velké Británie. Tento krok znamená, že závod MS F1 na Silverstone je jistý pouze do roku 2019. Pokud do té doby BRDC a Liberty Media nenajdou společnou řeč, tak v roce 2020 se bude velká cena muset přestěhovat na jiný okruh, nebo se ve Velké Británii nepojede vůbec.

Důvodem předčasného ukončení smlouvy je každoročně narůstající poplatek, který vyjednal Bernie Ecclestone. V první rok nové smlouvy byl poplatek poměrně malý a BRDC zůstaly peníze na investice do zázemí okruhu, jenže už teď je závod ztrátový a mělo se to už jen zhoršovat. Poplatek je každý rok o 5 procent vyšší. V roce 2010 BRDC údajně zaplatilo 11,5 milionu britských liber, za letošní závod to tedy bude 16,2 mil. GBR a v roce 2026 by to bylo 25 mil. GBR (přibližně 737 337 000 korun). BRDC se nepodařilo okruh prodat ani získat podporu britské vlády, proto si jednoduše nemůže dovolit platit tak vysoké částky.

John Grant, předseda BRDC: "Toto rozhodnutí vyplynulo z toho, že za současných podmínek není finančně únosné pokračovat v organizování VC Velké Británie. V roce 2015 jsme byli ve ztrátě 2,8 mil. GBR a v roce 2016 to již bylo 4,8 mil. GBR, přičemž stejnou ztrátu očekáváme i letos. Dosáhli jsme bodu, ve kterém si už nemůžeme dovolit, aby nás vedla naše vášeň pro motorsport. Neriskovali bychom tím jen celou budoucnost Silverstone a BRDC, ale i komunity britského motorsportu, která je na nás závislá.

Ale chci, aby bylo jasné, že navzdory využití klauzule o předčasném ukončení naplno podporujeme změny, které dělá tým Liberty s cílem zlepšit zážitek z F1. Doufáme, že dosáhneme dohodu, díky níž bude na mnoho let zajištěna udržitelnost a finanční životaschopnost VC Velké Británie na Silverstone."