Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vandoorne poprvé v kvalifikaci překonal Alonsa

Vandoorne poprvé v kvalifikaci překonal Alonsa

Ten ale nechtěl postoupit! Proč?

Stoffel Vandoorne dnes svůj mclaren dostal až do Q3 a zítra odstartuje z osmého místa. Poprvé byl rychlejší než Fernando Alonso a právě před závodem, který je pro jejich tým domácím.

"Dostat se do Q3 na Silverstone, to jsem nečekal," přiznal Belgičan. "Ale v posledních závodech, v Ázerbájdžánu a v Rakousku, bylo jasně vidět zlepšení. S Fernandem jsme byli podobně rychlí a jsem rád, že jsem dokázal udělat ten krok navíc. Už dlouho jsme doufali v kvalifikaci s deštěm a měnícími se podmínkami. Když byly na trati takové podmínky, byli jsme velmi silní. Když trať oschla, maximalizovali jsme nabídnutou příležitost."

Fernando Alonso ale prozradil, že postoupit nechtěl. Dovede si představit, že pro tým a jeho fanoušky bylo první místo v Q1 velkou morální vzpruhou, ale postup do Q3 by už byl taktickou chybou, neboť by kvůli penalizacím startoval poslední a na již použitých pneumatikách. Takto odstartuje poslední, ale alespoň s novými pneumatikami.

"Myslím, že jsme (z Q1) mohli postoupit i na přechodných pneumatikách, ale rozhodli jsme se použít slicky, abychom měli základ pro případ, že by v závodě nastaly podobné podmínky. Téměř jsme to nestihli, ale dopadlo to dobře a máme referenční bod pro zítřek. Pokud budou proměnlivé podmínky, můžeme být konkurenceschopní. Chaos by nám pomohl.

Byl to (postup z 1. místa) pěkný moment i pro fanoušky, protože McLaren má příznivce, kteří ho chtějí vidět na vrcholu stejně jako my. Sice to byla jen Q1, ale všichni na tribunách byli nadšeni a mně se to moc líbilo. Určitým způsobem jsme nechtěli být v Q3, protože to bychom zítra beztak startovali poslední, ale s pneumatikami použitými v Q2. Jelikož startujeme poslední, ale s novými pneumatikami a směs si vybereme sami, tak 13. místo je pro nás perfektní výsledek."