Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Hamilton vyrovnal jeden ze Schumacherových rekordů

Hamilton vyrovnal jeden ze Schumacherových rekordů

Zajímavosti z Velké ceny Belgie.

Oficiální web F1 si po VC Belgie opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Okruh Spa-Francorchamps hostil 50. velkou cenu. Přidal se tak k exkluzivnímu klubu seniorů - k Silverstone, Monze a Monaku.

Jak jste jistě postřehli, Lewis Hamilton v sobotu vyrovnal rekord Michaela Schumachera v počtu vyhraných kvalifikací. Stejným kolem překonal vousatý, 47 let starý rekord Jackieho Stewarta v průměrné rychlosti během kola na pole. Britský jezdec v neděli završil skvělý víkend pátým vítězstvím v sezoně, celkově třetím ve Spa a osmapadesátým celkově. Hamilton lámal rekordy ve své dvousté velké ceně. Tuto metu před ním dosáhlo pouze 16 jezdců.

Mercedes vyhrál VC Belgie potřetí v řadě, zatímco šňůra Ferrari bez vítězství se natáhla na osm let.
 
Všimli jste si, že tento rok ještě žádný jezdec nevyhrál dva závody po sobě? Tohle se po odjetí dvanácti závodů dalo říci naposledy v roce 2012 a předtím v roce 1985.

Druhé místo bylo prvním pódiovým umístěním Sebastiana Vettela v Belgii od roku 2013 a devátým v této sezpně. Žádný jiný jezdec nestříká šampaňským tak často. Poprvé v tomto roce zajel nejrychlejší kolo závodu. Přitom je v zajíždění nejrychlejších kol dobrý, má jich na kontě 30. Ze současných jezdců mají více pouze Kimi Räikkönen (45) a Lewis Hamilton (37).

Daniel Riccardo si už zvykl na závodění proti soupeřům s výkonnějšími motory, ale přesto byl na stupních vítězů ve třech z posledních čtyř závodů. Jeho jsme se šampaňským letos viděli šestkrát.

Max Verstappen nedokončil šestý závod z dvanácti. Ke všem šesti odstoupením došlo v prvních 12 kolech závodů, proto není překvapením, že odjel méně kilometrů (405) než kterýkoli jiný jezdec včetně Fernanda Alonsa, který zcela vynechal VC Monaka, i Pascala Wehrleina, jenž kvůli zranění neabsolvoval první dva závody sezony.

Fernando Alonso dokončil pouze jeden z posledních čtyř závodů, celkově nebyl klasifikován šestkrát a dvakrát byl klasifikován, aniž by uviděl šachovnicovou vlajku.

Z posledních osmi závodů dokončil Nico Hülkenberg tři na šestém místě, což je jeho letos nejlepší umístění. I díky tomu má na kontě 34 bodů a sám drží Renault na osmé příčce Poháru konstruktérů. Smolař Jolyon Palmer dojel na 13. místě. Nadále platí, že Esteban Ocon nebodoval pouze v jednom závodě letošní sezony. Haas má teď na kontě více bodů, než loni nasbíral za celou sezonu.