Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Náhradní díly chybějí také Red Bullu

Náhradní díly chybějí také Red Bullu

Motory Renaultu melou z posledního

Red Bull Racing a Scuderia Toro Rosso míří do Abú Zabí v naději, že se vyhnou problému s nedostatkem náhradních dílů do pohonných jednotek Renaultu. Jedna porucha za druhou stíhala v první polovině sezony hlavně Maxe Verstappena z Red Bullu. V závěru přišly potíže vozů Toro Rosso a oba týmy se už musely smířit s tím, že poškozené díly míří do Francie a po pokusu o opravu se vracejí zpátky do pohonných jednotek. To není ideální situace, ale Renault chtěl nejspíš prostě ušetřit. Spoléhal na plánované zlepšení spolehlivosti, zariskoval a během roku přestal s výrobou náhradních dílů. I kdyby teď chtěl, už s tím nemůže nic udělat. Již ve chvíli zjištění závažnosti problému bylo pozdě na výrobu nových dílů.

"Jsme rádi, že motory přežily," cituje Auto Motor und Sport Christiana Hornera, jenž prozradil, že v Brazílii nechal oba své jezdce závodit se šetrnějším režimem motoru. Šéf Red Bullu pak dostal otázku, co by se stalo, kdyby v Abú Zabí některému z vozů explodoval motor už v pátečním tréninku.

"Rozhodně nechceme, aby se to stalo. Řešení by bylo velmi drahé."

Renault tak dává zabrat nejen svým zákazníkům, ale i některým svým zaměstnancům.

"Co dokázali mechanici Renaultu, to se dá považovat za malý zázrak. Už týdny vracejí k životu staré díly a přehazují je z jednoho vozu do druhého."

Poruchy motorů ve vozech Toro Rosso napomohly zmenšení bodového rozdílu mezi juniorkou Red Bullu a továrním týmem Renaultu a vzniklé napětí ještě před předposledním závodem sezony v Brazílii přerostlo v krátkou mediální válku. Poradce Red Bullu pro motorsport Helmut Marko minulý víkend pomáhal situaci uklidnit, ale když konstatuje, že problémy má i A-tým Red Bullu, tak nepřímo přiznává, že obvinění Toro Rosso ze špatného zacházení s motory nemá reálný základ.

"Současná situace je samozřejmě nepřijatelná. Nevyřešili své problémy a docházejí náhradní díly. Toro Rosso je tím naneštěstí postiženo více než ostatní (dva) týmy, proto vzplanuly emoce. Ale prodiskutovali jsme to, vydali tiskovou zprávu a věci se daly do pořádku."