Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Nejlepší od Pirelli, řekl Hamilton o hyperměkkých

Nejlepší od Pirelli, řekl Hamilton o hyperměkkých

Čím měkčí, tím lepší

Staronový mistr světa Lewis Hamilton se včera zúčastnil společného posezonního testu týmů F1 a mimo jiné testoval i zcela nové, hyperměkké pneumatiky Pirelli.

Letos se ukázalo, že Pirelli bylo při míchání směsí pneumatik pro novou generaci vozů příliš opatrné. Nové vozy F1 sice lámou traťové rekordy a mají skvělou aerodynamiku, ale přesto pneumatiky nenamáhají až tak, jak italský monopolní dodavatel očekával. Následkem toho z nabídky Pirelli během sezony úplně zmizely tvrdé pneumatiky a také středně tvrdé jsme na trati vídali jenom zřídka. Výrobce pneumatik se přizpůsobuje, příští rok budou všechny směsi o stupeň měkčí než letos a nabídka se rozšiřuje i o jednu ještě měkčí směs. To znamená, že hyperměkké pneumatiky pro sezonu 2018 jsou o dva stupně měkčí než ultraměkké používané tento rok. Hamiltonovi se to líbí.

"Absolvovali jsme první rychlé seznámení s pneumatikami pro sezonu 2018 a podle mého prvního dojmu jsou hyperměkké nejlepšími pneumatikami, jaké Pirelli vyrobilo od svého návratu do F1," řekl Lewis Hamilton o společnosti, která z F1 naposledy odešla v roce 1991 a vrátila se v roce 2011. "Zjistil jsem, že ostatní směsi jsou i nadále tvrdší, než by se mi líbilo, ale postupuje to správným směrem."

Hamilton kromě testování pneumatik sbíral data jízdou ve W08  s pár úpravami, které týmu "během zimy pomohou udržet správný směr vývoje". Hyperměkké pneumatiky vyzkoušel také Kimi Räikkönen, který na nich zajel nejrychlejší kolo dne, ale rozdíl v tvrdosti směsí si prý téměř nevšiml.

"Neřekl bych, že je v tom velký rozdíl," řekl včera večer finský jezdec o pneumatikách pro rok 2018. "Pouze malý rozdíl. Nemám pocit, že by se něco podstatně změnilo."

Co si myslí konkrétně o hyperměkkých?

"Jízda na nich byla fajn. Poskytují dobrou přilnavost a jistě jsou to nejrychlejší pneumatiky."