Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Které gumy a kolik zastávek?

Které gumy a kolik zastávek?

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Austrálie?

Nutno říci, že jezdci a jejich týmy to při výběru neměli vůbec jednoduché. Jelikož pneumatiky pro mimoevropské velké ceny se musejí objednávat s několikatýdenním předstihem, bylo třeba se rozhodnout dříve, než návrhy jejich nových vozů dostaly definitivní podobu.

Sebevědomý Lewis Hamilton, ale i Romain Grosjean si objednali pouze jednu sadu žlutých (měkkých) pneumatik, za Sergeje Sirotkina zřejmě vybíral tým. Díky tomuto mohou mít tito tři jezdci více měkčích pneumatik než jejich soupeři, co by se jim ale mohlo vymstít.

Celkově byli jezdci Mercedesu nejodvážnější z celé loňské špičky. Plných devět z jejich třinácti sad pneumatik bude z fialové (ultraměkké) směsi. I červených (superměkkých) mají společně více než žlutých. To může naznačovat ambici zvládnout závod s jednou zastávkou v boxech, během níž by přezuli z kvalifikačních fialových na o trochu tvrdší červené pneumatiky. Připomeňme, že loni vyhrál Sebastian Vettel poté, co vydržel na fialových déle než Hamilton, ale oba absolvovali větší část závodu na žlutých pneumatikách. Velký počet fialových pneumatik by se ale dal využít i k dvouzastávkové strategii se dvěma krátkými, ale zato rychlými stinty.

U Ferrari přemýšleli odlišně. Fialovým až tak nevěří a místo toho v trénincích lépe prověří vlastnosti žlutých a červených, z nichž mají oba jejich jezdci po třech kusech. Žádný tým si neobjednal tolik gum ze žluté směsi jako ten z Maranella. Red Bull zůstal někde uprostřed, nemá tolik žlutých jako Ferrari, ani tak mnoho fialových jako Mercedes. Sebedůvěra před sezonou nechyběla táborům McLarenu a Williamsu. Jejich jezdci si, stejně jako piloti Mercedesu, objednali devět sad fialových, rychle degradujících pneumatik.