Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Další rekord Hamiltona naštval

Další rekord Hamiltona naštval

Pole position promarnil už 37krát

Lewis Hamilton je rekordmanem v počtu pole position celkově i v jednotlivé velké ceně. V Melbourne však přidal i další – tentokrát nelichotivý – rekord, když promarnil už 37. postavení v čele startu.

Hamilton se na australském startovním roštu postavil poosmé na první pozici, z toho pošesté za sebou. Vyrovnal se tím Ayrtonu Sennovi (Imola) a Michaelu Schumacherovi (Suzuka). O tomto unikátním výkonu jsme již podrobně informovali.

V závodě však tuto výhodu promarnil. V Melbourne to bylo už pošesté. Zároveň se tím dostal do čela nelichotivé tabulky nevyužitých příležitostí. Pole position totiž neproměnil ve vítězství už 37krát. O jednu velkou cenu tím předstihl Ayrtona Sennu. Na dalších místech jsou Michael Schumacher (28), Sebastian Vettel (24), Nélson Piquet (19), Jim Clark (18), René Arnoux a Mika Häkkinen (16), Niki Lauda, Nigel Mansell, Alain Prost, Nico Rosberg (15) a dalších osm desítek jezdců.

Hamilton se samozřejmě může pochlubit tím, že 73 závodů vyhrál. To mnohem hůř jsou na tom Martin Brundle a Johnny Herbert. Oba totiž ze 165 startů nevytěžili ani jedno pole position.