Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

První startovní řadu si dělí Mercedes a Ferrari!

První startovní řadu si dělí Mercedes a Ferrari!

Velká cena Austrálie - kvalifikace

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Austrálie 2017! Nové vozy deseti týmů F1 nám konečně předvedou svou skutečnou rychlost. Mnohé se dá odhadnout na základě časů dosažených v zimních testech a trénincích. Za favority jsou od zimních testů považovány týmy Mercedes a Ferrari a Austrálie zatím potvrdila očekávání. Lewis Hamilton z Mercedesu byl nejrychlejší v obou pátečních trénincích, Sebastian Vettel dosáhl fantastický čas v dnešním ranním tréninku. Třetím do party by mohl být Red Bull, který ale v Austrálii, zdá se, zaostává. Po testech bychom v čele středu pole očekávali jezdce Williamsu a Force India, ale v testech byli pravidelně rychlejší Carlos Sainz a Daniil Kvjat z Toro Rosso. Za tým s nejpomalejším vozem je považován Sauber, který dnes ráno vyměnil Pascala Wehrleina za Antonia Giovinazziho. Německý závodník není fyzicky připraven kvůli zranění, které ho omezovalo během celé zimy.

Jezdci v kvalifikaci použijí nejměkčí, tedy ultra-měkké pneumatiky Pirelli. Havárie Lance Strolla ráno obrala jezdce o posledních 10 minut tréninku, kvůli čemuž stihli simulaci kvalifikačního kola absolvovat pouze jezdci Mercedesu a Ferrari, Nico Hülkenberg a Daniel Ricciardo. Kanaďan po kvalifikaci dostane trest ztráty pěti startovních pozic za předčasnou výměnu převodovky poškozené tvrdým nárazem.

Formát kvalifikace se bude od loňského mírně lišit, protože tým Manor zkrachoval a do kvalifikace nastoupí pouze 20 jezdců. V první a nejdelší části vypadne 5 nejpomalejších jezdců a v druhé také pět, aby se finálové a zároveň nejkratší části opět zúčastnilo pouze 10 nejrychlejších. Pro Antonia Giovinazziho a Lance Strolla to bude první kvalifikace do závodu F1, pro Stoffela Vandoorna druhá (loni v Bahrajnu zaskočil za zraněného Fernanda Alonsa) a pro Estebana Ocona první na Městském okruhu v Melbourne.

Prvními vozy na trati byly mclareny. Stoffel Vandoorne se po necelém kole vrátil do garáže, ale Alonsovi patřilo první měřené kolo první kvalifikace sezóny 2017. Kamery se pak soustředily na jezdce Ferrari. Kimi Räikkönen udělal chybu ve 13. zatáčce, vrchol tabulky obsadil Sebastian Vettel. To ale netrvalo dlouho, překonali ho Valtteri Bottas i Lewis Hamilton. Vandoornemu byl oznámen problém s palivovým systémem a vrátil se do boxů. Daniel Ricciardo získal pátou příčku, Max Verstappen nezvládl šestou zatáčku, vyjel z trati a poškodil si pneumatiky.

Nejdůležitější boje této části kvalifikace se ale v této části kvalifikace bojovaly na dně tabulky. 3 minuty před jejím ukončením neměli na kontě měřený čas Vandoorne ani Jolyon Palmer. Zbývající tři nepostupová místa patřila Oconovi, Magnussenovi a Strollovi. Oconovi se pak podařilo dostat nad Ericssona i Giovinazziho, Palmer se zařadil na poslední místo, Magnussen vyjel mimo trať. Vypadalo to, že nováček Giovinazzi nečekaně porazí Ericssona, ale v samém závěru svého posledního kola udělal chybičku a pokus vzdal. Ericsson jej pak překonal o 2 desetiny sekundy a vzal mu postupové 15. místo. Vandoorne se vrátil na trať, ale stačilo to jen na 18. místo.

Do Q2 nakonec nepostoupili A. Giovinazzi, K. Magnussen, S. Vandoorne, L. Stroll a J. Palmer. Kvůli výměně převodovky bude poslední startovat Stroll.

Strach z hrozící dešťové přeháňky zaplnil trať hned na začátku Q2. Nejrychlejší byl Bottas, ale Hamilton se na druhé místo dostal na již použitých pneumatikách. Räikkönen a Vettel na Bottase ztratili dvě desetiny sekundy. S větším odstupem následovali jezdci Red Bullu a Toro Rosso a první desítku uzavírali bývalí kolegové Sergio Pérez a Nico Hülkenberg. Massa se svým kolem vyšvihl až na sedmé místo a Hülkenberg klesl na jedenácté. Dvanáctý Grosjean si stěžoval na blokujícího Ericssona. Alonso McLarenu oznámil ztrátu výkonu motoru, ale pak se vrátil na trať.

Druhou vlnu pokusů vynechali Bottas, Hamilton, Räikkönen i Ricciardo. Vettel a Verstappen byli na trati před ostatními, ale neopustili svou čtvrtou a šestou příčku. Sainz se neposunul z osmého místa a mezi něj a Kvjata se dostal Hülkenberg. Pak se ale Kvjat dostal nad Sainze a osmou příčku obsadil Grosjean. Sainz stihl ještě jedno kolo a vrátil se nad Hülkenberga. Poslední tři postupová místa tedy patřila Grosjeanovi, Kvjatovi a Sainzovi.

Do Q3 nepostoupili S. Pérez, N. Hülkenberg, F. Alonso, E. Ocon a M. Ericsson.

Do Q3 se dostali oba jezdci týmů Mercedes, Ferrari, Red Bull a Toro Rosso, Felipe Massa z Williamsu a Romain Grosjean z Haasu. První jezdci týmům oznámili, že v některých místech trati mírně poprchává.

V čele vláčku jel Bottas, Vettel ho porazil o dvě tisíciny sekundy, ale sám byl překonán Hamiltonem o tři desetiny. Räikkönen se mnohem pomalejším kolem zařadil na čtvrtou příčku a Verstappen své kolo nedokončil kvůli Ricciardovi. Domácí jezdec doufající, že bude moci konečně bojovat o mistrovský titul, udělal chybu ve čtrnácté zatáčce a po smyku přes štěrkový kačírek vrazil do bariéry. Týmu oznámil, že je v pořádku, ale v jeho hlase bylo slyšet velké zklamání. Traťoví maršálové vytáhli červené vlajky. Zbylí čtyři jezdci se první vlny pokusů nezúčastnili.

Když se na konci boxové uličky opět rozsvítilo zelené světlo, do konce kvalifikace zbývalo ještě 8 minut a ani jeden z jezdců nespěchal zpátky na trať. Prázdnou trať využil Grosjean a zajel kolo o 1.6 sekundy pomalejší než Hamilton. Když protínal cílovou čáru, zbývajících osm jezdců právě opouštělo boxovou uličku. Zůstal jim čas na jedno měřené kolo.

Z dvojice jezdců Mercedesu byl v prvním sektoru rychlejší Hamilton, Bottas část ztráty stáhl ve druhém sektoru. Fin se svým posledním kolem dostal na pole position, ale Hamilton mu ji po pár sekundách vzal. Opět byl rychlejší o tři desetiny sekundy. Räikkönen nedokázal překonat třetího Vettela a Verstappen zůstal pod ním. Čekalo se už jen na německého jezdce Ferrari. Ten sice neměl rychlost potřebnou k poražení Hamiltona, ale zítra odstartuje z druhého místa. Místo vedle Verstappena si nečekaně vybojoval Grosjean, kterému se povedlo porazit Massu. Následují Sainz s Kvjatem a desátá příčka zbyla Ricciardovi.

  Jezdec Tým Čas Ztráta
1 Hamilton Mercedes 1:22.188
2 Vettel Ferrari 1:22.456 0.268
3 Bottas Mercedes 1:22.481 0.293
4 Raikkonen Ferrari 1:23.033 0.845
5 Verstappen Red Bull 1:23.485 1.297
6 Grosjean Haas 1:24.074 1.886
7 Massa Williams 1:24.443 2.255
8 Sainz Toro Rosso 1:24.487 2.299
9 Kvjat Toro Rosso 1:24.512 2.324
10 Ricciardo Red Bull bez času
 
11 Perez Force India 1:25.081  
12 Hulkenberg Renault 1:25.091  
13 Alonso McLaren 1:25.425  
14 Ocon Force India 1:25.568  
15 Ericsson Sauber 1:26.465  
16 Giovinazzi Sauber 1:26.419  
17 Magnussen Haas 1:26.847  
18 Vandoorne McLaren 1:26.858  
19 Stroll Williams 1:27.143  
20 Palmer Renault 1:28.244