Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Z Williamsu odešel zkušený šéfdesignér

Z Williamsu odešel zkušený šéfdesignér

Opravdu ho motivovaly osobní důvody?

Williams v Barceloně oznámil, že součástí jeho týmu už není Ed Wood, zkušený šéfdesignér, jenž se k týmu z Grove připojil v roce 2006. Wood dříve pracoval pro týmy Ferrari i Renault v F1, ale i pro Prodrive a Subaru ve WRC. Údajně odešel z osobních důvodů.

"Můžeme potvrdit, že Ed Wood se z osobních důvodů rozhodl odejít z Williamsu," píše se v tiskové zprávě. "Ed, jako šéfdesignér, byl mimořádně důležitý při dosahování týmových úspěchů. Mimo jiné se podílel na vozech FW36 a FW37, se kterými tým v letech 2014 a 2015 získal třetí místo v Poháru konstruktérů. Tým by rád Edovi vyjádřil dík za tvrdou práci odvedenou během 12 let. Jeho zkušenosti, dovednosti a nadšení byly pro Williams obrovským přínosem."

Taková je pravda podle tiskové zprávy, ale náhlý odchod z osobních důvodů ponechává prostor na spekulace. Šéfdesignér odešel po prvních čtyřech závodech sezony, když je tým s ubohými čtyřmi body na samém chvostu v Poháru konstruktérů a na boje s Ferrari, Red Bullem a příležitostně i s Mercedesem zbyly už jen hezké vzpomínky. Říká se, že problémem letošního vozu je ambiciózní, ale nefungující chlazení pohonné jednotky Mercedes, kvůli čemuž se musela narychlo upravovat karoserie a výsledkem je ztráta přítlaku.

Také může být pravda, že na poradách technického managementu Williamsu již začalo být příliš těsno a někdo musel z kola ven. Technický ředitel Paddy Lowe, získaný z Mercedesu před více než rokem, se totiž může spoléhat na dvě nové posily. Dirk de Beer z Ferrari je šéfem aerodynamického oddělení a Doug McKienan z McLarenu zaujal post šéfinženýra.

Začátek sezony je na náhlé odchody klíčových osobností stojících za současnými vozy neobvykle bohatý. Ze Sauberu už "z rodinných důvodů" odešel technický ředitel Jörg Zander a Tim Goss přišel o místo technického ředitele šasi McLarenu „v rámci restrukturalizace týmu“.