Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Další závodní okruh v USA? Raději ne

Další závodní okruh v USA? Raději ne

Liberty chce dobývat americká velkoměsta

Pokud do kalendáře F1 přibude další závod v USA (kromě VC USA v Austinu a připravovaného klání v ulicích Miami), téměř jistě nebude na závodním okruhu.

V USA diváky přitahují ovály, ale mají i dostatek klasických okruhů, kupříkladu Barber Motorsport Park, Road America, Watkins Glen, Sebring, Lagunu Seca, Road Atlanta… nemluvě o vnitřním okruhu v Indianapolisu a dalších. Jenže ne všechny by dostaly od FIA licenci nejvyššího stupně a ne všechny mají zázemí vyhovující standardům F1. Také je možné někoho přesvědčit, aby vybudoval zcela nový okruh. Bernie Ecclestone například dal smlouvu okruhu Circuit of the Americas, když ještě existoval pouze na papíře. Nové vedení F1 je ale nakloněno tratím ve velkých městech, kterých je ve Spojených státech více než dostatek. Kromě Miami se mluvilo i o New Yorku, ale pravděpodobnější je pokrytí západu země prostřednictvím závodu v Los Angeles, případně v Las Vegas.

"Je pravděpodobnější, že další závody ve Spojených státech budou na městských okruzích. Nepřemýšlím nad podobným projektem jako v Texasu. Ale dobře pro ně, postavili si permanentní trať. Jenže výstavba okruhu je ohromný závazek," řekl Ecclestonův nástupce, Američan Chase Carey.

V jiných částech světa ale mají šanci i již existující okruhy. Důkazem může být Velká cena Francie na Paul Ricardu, ačkoliv ta byla nejspíš dohodnuta ještě Ecclestonem.

"Ve světě přirozeně jsou takové tratě jako Paul Ricard. V různých částech světa jsou odlišné příležitosti i základy. Každou příležitost musíme zvážit samostatně. Počítá se kvalita okruhu, ale i lokalita, pokud je to například město přitažlivé pro lidi z celého světa. Dále hraje roli podpora veřejného i soukromého sektoru, spousta věcí."

A prý můžeme být překvapeni, kam všude se F1 zanedlouho podívá. O zájmu Miami se ví díky hlasování v městském zastupitelstvu a o Hanoji kvůli tomu, že tam byli zástupci F1 vidění novináři. Ale jiní zájemci o vlastní velkou cenu dávají přednost diskrétnosti.