Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Carey: Velké ceně v Africe bychom se nebránili

Carey: Velké ceně v Africe bychom se nebránili

Více závodů za rok ale nebude

Chase Carey poskytl rozhovor jednomu z nejrenomovanějších znalců F1, novináři Dieteru Renckenovi. Z jeho obsahu přebíráme několik nejzajímavějších informací.

Boss F1 potvrdil zájem Liberty Media pořádat velké ceny na městských okruzích, ovšem jen v lokalitách, kde k tomu jsou podmínky. Tedy tam, kde se dají sehnat peníze a realizaci jsou nakloněny úřady. V první řadě se to týká USA. „Je určitě pěkné, že se v Texasu postavil autodrom, ale podívejte se, s jakými ekonomickými potížemi se Austin potýká,“ podotkl.

Další dotaz směřoval na možnost rozšíření F1 na poslední dosud nezastoupený kontinent, tedy do Afriky: „Bylo by to skvělé. A nehrálo by roli, zda by šlo o její jižní nebo severní část. Každý má nějaké osobní preference, ale my musíme hledět hlavně na to, aby se to vyplatilo.“ Jenže… „Soustřeďujeme se na kvalitu, ne na kvantitu. Teď je v kalendáři 21 podniků. Naší snahou je, aby každý z nich byl perfektní. Letos jsme přidali dvě velké ceny, pro další zatím není prostor.

Na námitku, že zařazení Le Castelletu a Hockenheimu prosadilo už předchozí vedení F1 a s čím tedy chce přijít on, Carey reagoval slovy, že probíhají četná jednání, která však mají důvěrný charakter. Zároveň vyslovil nelibost nad tím, že zvěsti o miamské VC se dostaly na veřejnost dříve, než bylo záhodno. Podle něj o jejím konání ještě není stoprocentně rozhodnuto(!). Jako potenciálního kandidáta dále uvedl už jen Vietnam, ovšem s perspektivou nejdříve v roce 2020.

A perlička na závěr. Když přišla řeč na okruhy, jimž napřesrok končí licence, nemohl se jich nejvyšší představitel F1 dopočítat. Upozornil nicméně, že automatické prodloužení kontraktu bez předchozího patrně tvrdého vyjednávání nepřipadá v úvahu. „Změna je život,“ naznačil.