Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Liberty už nechce extrémně moc závodů

Liberty už nechce extrémně moc závodů

Zkusí se ale inspirovat draftem NFL

Letošní sezona bude mít 21 závodů a spolu s rokem 2016 tak bude rekordní, dokud nepřibydou další. Když americká mediální společnost Liberty Media před více než rokem koupila F1, hodně se mluvilo o tom, že 21 závodů stále není dost a do kalendáře by se jich snad dalo nacpat až 25. Když se ale musíte vyhýbat kanadské zimě i bahrajnskému létu, jiným globálně populárním podnikům, jakým je kupříkladu 24 hodin Le Mans, i regionálním událostem, jakou je například otevírací zápas nejvyšší ligy australského fotbalu, když od týmů nemůžete chtít rychlé přesuny přes oceán a když se promotéři obávají, že pokud by se závod v sousední zemi jel týden před jejich velkou cenou, tak by to bolestivě pocítili na návštěvnosti, tak je zahuštění kalendáře těžkou výzvou na mnoho let.

A prodlužování sezony? Že by se finále šampionátu jelo před Vánocemi a předsezonní testy začínaly v lednu? Nevypadá to moc reálně, takže generální ředitel F1 Chase Carey hledá způsoby, jak fanouškům v zimních měsících nabídnout něco jiného. Inspirací mu je velkolepý draft do nejvyšší ligy amerického fotbalu.

"Jedním z našich nejnáročnějších úkolů je vymyslet, jak bychom mohli fanoušky bavit 12 měsíců v roce. Ale to neznamená, že budeme mít tak dlouhou sezonu. Naše sezona určitě nepotrvá 12 měsíců. Dobrým příkladem je NFL, která teď také nemá sezonu, ale nedávno proběhl draft. Je to velká událost a NFL mimo sezonu organizuje několik eventů, které jsou zajímavé pro fanoušky," řekl Carey.

"Takže bychom rádi přišli s nápady na věci, které zaujmou fanoušky, ať už jsou to unikátní závody, eventy nebo další věci kolem F1, které budou pomáhat zvyšovat zájem a nadchnou fanoušky."

Co za eventy by to mohlo být? Možná uvidíme jezdce nebo týmy soutěžit v netradičních disciplínách, nebo to možná opravdu nebude o soutěžení a F1 uspořádá cyklus festivalů. Nebo něco úplně jiného…