Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton se zařadil mezi legendy, řekl Brawn

Hamilton se zařadil mezi legendy, řekl Brawn

Ferrari nesmí sejít ze správné cesty

Lewis Hamilton sice bude znovu korunován až v Abú Zabí, ale už dnes o něm můžeme mluvit jako o pětinásobném mistru světa. Tím v počtu titulů předstihl Sebastiana Vettela. Jako jediný se dostal na úroveň legendy z dob dávno minulých Juana Manuela Fangia a před ním je už jen samotný Michael Schumacher. To z britského jezdce, podle Rosse Brawna, dělá nezpochybnitelnou legendu, kterou budou obdivovat další generace.

"Těžko najít vhodná slova, když chcete Lewisovi poblahopřát k pátému mistrovskému titulu. Staví ho to na úroveň legendárního Juana Manuela Fangia a to je prostě neuvěřitelné. Stejně těžké je najít jiného sportovce, který by dosáhl tolik v tak krátkém čase. Tohle je Lewisova 12. sezona v F1, takže vyhrál téměř polovinu z nich. Opravdu úžasné," řekl ředitel sportovních záležitostí F1.

"Těžko to srovnávat, ale toto je možná jeho nejtvrději vybojovaný titul. Letos měl za zadkem Ferrari, konkurenceschopnější než v posledních letech, což bylo vidět i v Mexiku. Přesto má titul dva závody před koncem sezony, díky čemuž je to ještě impozantnější úspěch a je zřejmé, že má podporu stejně brilantního týmu.

Kdybych měl na Lewisovi vyzvednout jednu výjimečnou vlastnost, tak to, jak dokáže vyhrávat závody, do kterých nejde jako favorit. Letos jsme to viděli kupříkladu v Hockenheimu, v Budapešti nebo v Monze. A samozřejmě vyhrál i závody, do nichž šel jako favorit. To má společné s jediným jezdcem, který má více titulů než on, s Michaelem Schumacherem. Lewis je součástí historie formule 1 a nyní je už i skutečnou legendou tohoto sportu."

VC Mexika 2018


Brawn měl i pár slov pro poražené. Pro tým Ferrari, kterému na přelomu tisíciletí pomohl k pěti titulům s Michaelem Schumacherem. Ani tyto úspěchy ale nepřišly hned. Oba byli ve Ferrari od roku 1996 a vítězné sérii předcházely tři roky zklamání. Asi i proto Brawn Scuderii varoval před hledáním obětních beránků.

"Ferrari a Vettel se od toho musejí odrazit. Musejí pochopit, co se udělalo špatně a vylepšit to. Bez zbytečné paniky a bez impulzivních reakcí. Ferrari bylo druhý rok po sobě v boji o titul. Kdo by si to dokázal představit, když začala hybridní éra a ukázalo se, jak obrovskou výkonnostní výhodu má Mercedes. Ferrari musí pokračovat v cestě vpřed, nechce přece vylít dítě i s vaničkou.

Na pozávodní tiskovce Vettel vypadal deprimovaně, ale to mě nepřekvapuje. Když za něčím jdete celý rok a teď je to definitivně pryč, tak se vždycky můžete ohlédnout zpět na věci, kterých teď litujete, které mohly být jinak, které mohly být lepší. Dobře to znám, zažil jsem to na vlastní kůži a ve stejném týmu jako tento Němec."