Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Neřízený brexit by byl pro F1 katastrofou

Neřízený brexit by byl pro F1 katastrofou

Chystá se otevřený dopis premiérce Mayové

Brexit nenechává v klidu ani subjekty z oblasti motorsportu. Tři nejmenované týmy F1 společně s BRDC (British Racing Drivers´ Club) zvažují, že se obrátí otevřeným dopisem na premiérku Theresu Mayovou.

Vede je k tomu zostření sporu kolem odchodu Velké Británie z Evropské unie. Poté, co Dolní sněmovna odmítla schválit vyjednanou dohodu, hrozí takzvaný divoký brexit s nepředvídatelnými ekonomickými i společenskými dopady.

Podle potenciálních signatářů dopisu by se tím podstatně snížila úroveň a konkurenceschopnost automobilového závodění na ostrovech. Zpochybněna bude i samotná existence F1. Sedm z jejích deseti stájí má sice sídlo v Británii, nicméně je odkázáno na dodávky od partnerů na kontinentě. Pokud se nepodaří vyjednat celní unii, bude to znamenat naprostou katastrofu. I samotné cesty na evropské velké ceny by se staly náročnou a drahou operací.

David Richards bije na poplach

Šéf BRDC David Richards na lednové Autosport International Show v Birminghamu prohlásil: „Jsme hrdí na to, že u nás sídlí nejlepší týmy F1. Teď se jim ale může podstatně zkomplikovat život. Uděláme vše pro to, aby k tomu nedošlo.