Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ptáček sbírá zkušenosti u protinožců

Ptáček sbírá zkušenosti u protinožců

Čech závodí v Toyota Racing Series

Letos šestnáctiletý český formulový závodník Petr Ptáček vyplňuje zimní přestávku zajímavou aktivitou v zámoří. Na Novém Zélandu se účastní šampionátu Toyota Racing Series.

U nás poměrně neznámý seriál se u protinožců těší značné vážnosti. Jak už název napovídá, za projektem stojí japonská automobilka (titulárním sponzorem je ovšem Castrol). Ta dodává také vozy, monoposty FT-50, postavené ovšem firmou Tatuus a odpovídající standardům F3. Jako pohonná jednotka slouží osmnáctistovka Toyota 2ZZ-GE. Její výkon 215 koní je přenášen šestistupňovou převodovkou Sadev, ovládanou pádly na volantu. Do nádrží se nelije benzin, nýbrž etanol. Brzdy dodává Brembo a pneumatiky Michelin. 

O Ptáčkův vůz se stará tým Giles Motorsport

Kalendář sestává z pěti pokračování, pořádaných v lednu a únoru. Letos se už jelo v Highlands, Teretonze (kde se ale kvůli nepřízni počasí uskutečnila jen jedna jízda) a Hampton Downs. Tento víkend je na programu Taupo a vše vyvrcholí 9. a 10. února při 64. Velké ceně Nového Zélandu v Manfeildu.

Každý podnik se skládá z pěti(!) tréninků, kvalifikace a tří závodů. O techniku se starají čtyři autorizované místní stáje.

Účastnické pole tvoří převážně talentovaní mladíci z regionu, v posledních letech sem však míří piloti z celého světa. A ne ledajací. Ročník 2015 vyhrál Lance Stroll, 2016 Lando Norris a 2018 senzace loňské evropské F3 Robert Švarcman.

Petr Ptáček (startovní číslo 9) bojuje s Calanem Williamsem (54) a Raoulem Hymanem (7)

Letos je největším favoritem domácí Marcus Armstrong, patřící do juniorky Scuderie Ferrari. Ten také vede s 203 body průběžnou klasifikaci před Liamem Lawsonem a Raoulem Hymanem. Ze známých jmen, objevujících se na výsledkových listinách, dlužno ještě připomenout synovce Gerharda Bergera Lucase Auera, Rusa Arťoma Petrova nebo Rumuna Petru Florescua. 

Tady sice jede Lawson před Armstrongem, v průběžném pořadí je tomu ale naopak

Ptáčkovi prozatím patří s 89 body jedenáctá příčka. Jeho největším úspěchem je druhé místo z prvního klání v Hampton Downs, kromě toho se ještě třikrát dostal do top ten.