Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Gasly a Kubica neviděli v Melbourne startovní světla

Gasly a Kubica neviděli v Melbourne startovní světla

FIA slibuje nápravu už v Bahrajnu

FIA se musí zabývat nečekaným problémem. Dva jezdci, Pierre Gasly a Robert Kubica, si totiž po VC Austrálie stěžovali, že neviděli na startovní světla.

Jak je to možné? „Jde o důsledek změny technických předpisů, kdy se zvětšila zadní křídla,“ vysvětlil mluvčí Mezinárodní automobilové federace. „Společně s Pracovní skupinou pro F1 intenzivně hledáme řešení pro zbytek sezony s tím, že by mělo být použito už v Bahrajnu.

Zádrhel je v tom, že zadní přítlačné elementy jsou letos o deset centimetrů širší a hlavně o dva centimetry výše umístěné, aby umožnily snazší předjíždění. Jenže pro borce stojící na chvostu roštu jsou překážkou ve výhledu.

Vůbec jsem na semafor nedohlédl,“ hlásil Gasly. „Reagoval jsem až ve chvíli, kdy se pohnula auta přede mnou a to mě pochopitelně stálo pár pozic.“ „Propadl jsem docela panice, protože jsem nemohl najít světla,“ přidal se navrátilec Kubica. „Zadní křídlo Sainzova mclarenu mně je z větší části zakrylo. V zorném poli mně zůstala jen jejich horní řada.“ 

Robert Kubica na startu VC Austrálie málem podlehl panice

Jak hodlá situaci řešit, zatím FIA nesdělila. S konstrukcí monopostů se samozřejmě hýbat nedá. Umístění světelného zařízení výše také nepomůže, protože pilotům by zase začala překážet ochrana hlavy halo.

Nejschůdnější cestou tak bude patně instalace dalšího někam doprostřed startovní rovinky. Něco podobného ostatně ve F1 fungovalo už v období 2009 až 2017.