Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rio chce získat velkou cenu na úkor úhlavního rivala

Rio chce získat velkou cenu na úkor úhlavního rivala

Jezdilo by se v olympijském parku

Okruh Interlagos v Sao Paulu je sice pevnou součástí kalendáře F1, rozhodně však ne jeho ozdobou. Autodrom je v dosti zuboženém stavu a navíc se nachází v chudinské čtvrti brazilského velkoměsta. Průvodním jevem každé velké ceny jsou značné obavy o bezpečnost účastníků, způsobené vysokou kriminalitou.

Nyní se objevuje alternativa. Guvernérského úřadu ve státě Rio de Janeiro se ujal Wilson Witzel a na jeho oficiálním tweetovém účtu se objevila tato zajímavá informace: „Dostal jsem dopis od Seana Bratchese, obchodního ředitele formule 1. Projevuje v něm zájem o pořádání závodu v Riu. Už jsem zahájil rozhovory o možné podobě trati ve čtvrti Deodoro. Budeme tvrdě pracovat, abychom F1 získali zpět.

Ta se totiž už pod charakteristickou Cukrovou homolí jezdila. V letech 1978 a 1981 až 1989 (na titulním snímku je start v roce 1989) ji hostil Autodromo Internacional Nélson Piquet, známější spíše jako Jacarapegua. Už však neexistuje.

 

Takto vyhlíží nový okruh v Riu v představách Hermanna Tilkeho

 

Místem konání se tak má stát olympijský park Barra, kde se v roce 2016 odehrávaly soutěže v pozemním hokeji, ragby, střelbě a horských kolech. Předtím zde fungovala vojenská základna.

Architektem by neměl být nikdo jiný než Hermann Tilke, který také již vypracoval vstupní návrh.

Má to ale háček. Řada ekologických organizací usiluje o to, aby toto území bylo prohlášeno přírodní rezervací. Pak by se v něm pochopitelně motory nerozeřvaly.

Mluvčí F1 se omezil na lakonické konstatování, že „je normální, když se zajímáme o každou možnost. Kontaktovali jsme mnoho měst.