Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Piquetovi chtějí dostat formuli E do Ria

Piquetovi chtějí dostat formuli E do Ria

Mohlo by se tak stát v roce 2021

Brazílie dala formuli E v její krátké historii dva šampiony. Poprvé slavil závodník pocházející z této země hned v premiérovém ročníku 2014/2015, kdy si pro titul dojel Nélson Piquet Jr. Druhý takový případ nastal o dva roky později. Tehdy slavil Lucas di Grassi.

I přesto se ale v tomto jihoamerickém státě dosud neuskutečnila jediná ePrix. Tento stav by se ovšem mohl změnit v lednu 2021. Na obzoru je totiž iniciativa, jejímž cílem je právě v tomto termínu uspořádat premiérový závod v Riu de Janeiru.

Tento projekt se navíc může opřít o velká jména. V jeho čele totiž nestojí nikdo menší než trojnásobný šampion F1 Nélson Piquet spolu se svým synem, již zmíněným Nélsonem mladším. Krom toho podporuje záměr i sám prezident Brazilie Jair Bolsonaro. Piquet Jr. uvedl, že hlava státu již dokonce podepsala předběžnou dohodu.

„Realizuji všechny kroky, které je třeba učinit,a dávám všechny dohromady. Potřebujeme dělat opravdu správné kroky a já jsem si poměrně jistý, že je podnikáme a pozvolna plánujeme. Již jsme provedli studii realizovatelnosti a prezident zveřejnil video, v němž podepisuje oficiální smlouvu o smlouvě budoucí,“ řekl bývalý pilot NIO a Jaguaru.

„Začalo to tak, že skupina podnikatelů, kteří o motorsportu mnoho neví, chtěli toto učinit. Řekli, podívejte se, chlapi, potřebujeme vaši pomoc. Nélsinho, ty jsi ve formuli E závodil, Nélsone, ty máš zase velký respekt u každého v této zemi. Takto jsme se začali posouvat dopředu a věci se vyvíjejí velmi dobře.“

Nelson Piquet Jr. se stal roku 2015 historicky prvním šampionem formule E

Čtyřiatřicetiletý závodník, jehož životopis mimo jiné zahrnuje i působení ve F1 u stáje Renault v letech 2008 a 2009, dále prozradil, že již proběhlo i několik setkání s představiteli elektrického šampionátu. 

GP Singapur - Renault - Nelson Piquet V letech 2008-2009 jsme mohli Nelsona Piqueta Jr. vídat i ve F1. Do paměti fanoušků se ovšem nezapsal zrovna lichotivým způsobem - fingovanou havárií ve VC Singapuru 2008...

„Již jsme si udělali výlet za představiteli formule E do Londýna a také jsme oficiálně navštívili brazilského prezidenta. Dobře, ještě je před námi nějaká cesta, ale tu nejdůležitější část nepředstavuje ani tak sehnání finančních prostředků, nýbrž zajištění hasičského sboru, policie a všech potřebných služeb. Když se dostanete na závodní dráhu, je to mnohem více práce, než si myslíte. Jsme teprve v polovině toho, co je třeba udělat, ale dostáváme se tam. Jsem nadšený. Půjde o dočasný okruh, tudíž to bude něco, jako byla Valencie ve F1. Bude to tedy skvělé. V původním plánu je naším cílem leden 2021.“

Závod v Brazílii již byl v minulosti na spadnutí dvakrát. Chybělo málo a v Riu se mohlo jet již během premiérového ročníku v listopadu 2014. Ještě před startem sezony bylo ale klání odvoláno kvůli nedostatku finančních prostředků a provozním potížím. V sezoně 2017/2018 se pak měly vozy prohánět v Sao Paulu. Ani tento pokus však nevyšel.