Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Formule 1 se chystá vrátit do Afriky

Formule 1 se chystá vrátit do Afriky

Kandidáty jsou Maroko a Jihoafrická republika

Formule 1 dobyla všechny kontinenty. S výjimkou jediného – Afriky. Sice už do něj v minulosti nakoukla, ale ojedinělá VC Maroka koncem padesátých let ani pozdější a populárnější VC JAR se v kalendáři neudržely. V Kyalami se naposledy jelo v roce 1993.

Nyní to ovšem vypadá, že první ze jmenovaných zemí se možná dočká návratu. „Máme eminentní zájem uspořádat závod v Africe,“ nechal se slyšet obchodní a marketingový ředitel F1 Sean Bratches. „Maroko a Marrákeš jsou vůči nám v tom směru velmi vstřícní.“ Upozornil ale, že ve hře rozhodně není sezona 2020. 

V Marrákeši se konají závody formule E

V arabském království se dosud konal podnik zařazený do oficiálního kalendáře MS F1 jen v roce 1958 na okruhu Ain Diab nedaleko Casablanky. Nedopadl nejlépe, protože ho nepřežil britský jezdec Stuart Lewis-Evans.

V Marrákeši funguje již delší dobu polopermanentní trať, využívaná hlavně pro klání cestovních vozů a v poslední době i formule E. Zda by ovšem vyhovovala požadavkům F1, je sporné.

Bratches zároveň připustil, že o místo na slunci se znovu dere i modernizované Kyalami. Současně potvrdil konání fanouškovských festivalů v Nigérii a Rwandě(!).