Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Beznohý Monger triumfoval v Pau

Beznohý Monger triumfoval v Pau

Na náročné trati předjel všechny soupeře

Velká cena Pau byla až do loňska součástí ME F3. S transformací šampionátu samozřejmě z kalendáře vypadla a musela se letos spokojit s nižším seriálem Euroformula Open. Přesto závod na sebe strhl nečekaně velkou pozornost.

Pro vítězství si totiž dojel dvacetiletý Billy Monger, chlapec, jehož obdivuhodné úsilí o návrat na závodní dráhy sledoval před časem celý svět. Borec, jemuž musely být po těžké havárii amputovány obě dolní končetiny, to nejen dokázal, ale dokonce řádně prohání soupeře.

V Pau si situaci navíc zkomplikoval tím, že během zahřívacího kola zajel do boxů pro pneumatiky do mokra. Začínal tedy z úplného chvostu pole. To mu ovšem vůbec nevadilo. 

Billy Monger po vítězství v Pau

Jednoduše jsem zkoušel předjet jednoho po druhém. Před dvěma roky jsem vůbec neuvažoval o tom, že bych někdy mohl vyhrát. Dnes mně hodně pomohlo, že jsem si vzal gumy do deště,“ svěřil se věčně optimisticky naladěný Brit, jehož monopost je upraven pro ruční ovládání.

Jednu horkou chvilku ale přece jen zažil: „Těsně předtím, než jsem zaútočil na vedoucí pozici, tečoval jsem v zatáčce číslo tři lehce zeď. V té chvíli jsem si myslel, že končím.“ Ukázalo se ale, že to odneslo „jen“ řízení. „Nemohl jsem do toho jít naplno, přejíždět obrubníky. Naštěstí vyjel safety car a během něj jsem se dal dohromady,“ vylíčil pilot týmu Carlin kritické momenty. I s raněným autem ale nakonec dosáhl na nejvyšší příčku.