Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz a Albon se zítra nepoperou o předposlední místo

Sainz a Albon se zítra nepoperou o předposlední místo

Poslední bude jezdec McLarenu

Alexander Albon a Carlos Sainz mají oba jistou ztrátu pozic na startu Velké ceny Rakouska 2019. Oba vyměnili pohonné jednotky a dostali velké tresty, ale ke kvalifikačnímu rozstřelu tentokrát nedojde.

Honda i Renault před týdnem ve Francii nasadily novější verze svých pohonných jednotek. Z jezdců s těmito motory nedostal nové díly pouze Albon. Důvodem mělo být, že šéf týmu Toro Rosso Franz Tost z taktických důvodů nechtěl poslat na poslední startovní pozice oba vozy najednou. Reprezentant Thajska se tak koňských sil navíc, ale i penalizace, dočkal tento víkend.

Renault měl ve Francii pouze jednu novou pohonnou jednotku a dal ji svému jezdci Niku Hülkenbergovi. Po týdnu se dostává na řadu i jeden z vozů zákaznického McLarenu. Tým dal přednost zkušenějšímu Sainzovi.

Oba jezdci již překročili roční limit, ale dostanou odlišné tresty. Sainzovi se nasčítaly tresty, kvůli kterým by ztratil více než 15 pozic, a tak dostal rovnou trest odsunu na samý konec startovního pole. Naproti tomu Albon má nový spalovací motor, MGU-K, MGU-H a turbo, ale povolený limit překročil pouze motorem a MGU-K. Nasčítal se mu trest ztráty přesně 15 míst.

Pro Albona by to s největší pravděpodobností znamenalo startovat z posledního stání, kdyby Sainz nedostal přísnější trest. Albon tedy bude startovat před Sainzem, nezávisle na tom, jak se zítra umístí v kvalifikaci.

A pak že prý jsou pravidla F1 zbytečně překombinovaná...