Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stoddart je zklamán rozhodnutím Red Bullu

Stoddart je zklamán rozhodnutím Red Bullu

Šéf Minardi zpochybňuje počty FIA.

Šéf stáje Minardi Paul Stoddart by byl velmi zklamán, pokud by se Red Bull skutečně zúčastnil pátečního setkání s FIA.

Red Bull uvažuje o tom, že by narušil doposud jednotnou koalici devíti týmů, které schůzku bojkotují.

Takzvaná devítka, tedy všechny týmy s výjimkou Ferrari, se rozhodly nepřijet do Paříže, kde mají probíhat konzultace na téma změny technických nařízení pro rok 2008 a dále. Setkání svolal prezident Mezinárodní automobilové federace Max Mosley.

Předešlé schůzky svolané FIA se v lednu zúčastnilo pouze Ferrari. Italský tým se kvůli odmítání dohody týkající se omezení testování dostal do izolace.

"Je velmi pravděpodobné, že se schůzky zúčastníme," uvedla ve středu tisková mluvčí stáje Red Bull Racing.

Formuli 1 dnešních dní provází tahanice o vliv a především velké peníze. Automobilky působící ve výkladní skříni motoristického sportu usilují o větší podíl na řízení a současně připravují vznik vlastní konkurenční série, která by se mohla rozjet od roku 2008, tedy po vypršení stávající Concordské dohody. Minulý týden se devítka sešla a diskutovala různé aspekty případné budoucí série.

"Byl bych velmi zklamán, pokud by to Red Bull udělal. Týmy minulý týden udělaly pro Red Bull hodně. Pokud ostatní týmy nejdou, tak by v duchu naší spolupráce neměl jít ani Red Bull," uvedl Stoddart pro Reuters.

Red Bull je vlastněný Dietrichem Mateschitzem, který zbohatl na myšlence energetického nápoje. Rakušan se snažil získat souhlas ostatních týmů pro změnu nařízení, které by umožnilo účast Christiana Kliena v pátečních trénincích před Grand Prix.

Klien, který v prvních třech závodech letošní sezóny vystupoval v roli závodního jezdce, byl svým týmem odstaven a na jeho místo usedne Vitantonio Liuzzi. Ital tak dostane šanci ukázat co v něm je. Klien nemá podle současných nařízení právo nastupovat v pátek jako pilot třetího vozu, protože je "příliš zkušený".

FIA informovala šéfy týmů, že plán pro pařížské setkání byl rozšířen poté, co se čtyři blíže nespecifikované týmy přihlásily mimo jiné k diskusi na téma testování a formátu kvalifikace.

Stoddart pochybuje o tom, že se jedná o čtyři týmy. Sauber a Jordan, tedy dva z nezávislých týmů, podle Itala do Paříže nepojedou.

Ferrari zatím jako jediná stáj souhlasí s prodloužením stávající komerční dohody, která vyprší na konci roku 2007. Maranellští se upsali až do roku 2012. Ostatní týmy si zatím tuto možnost ponechávají v záloze.