Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton chce otevřít cestu pro mladé jezdce

Hamilton chce otevřít cestu pro mladé jezdce

V budoucnosti může dělat manažera nebo pracovat pro FIA

Lewis Hamilton rád vypráví o tom, z jakých skromných poměrů pochází (ačkoli navštěvoval soukromou školu, na Vánoce dostal motokáru...) a jak si nesmírně váží tvrdé práce svého otce Anthonyho (manažer informačních technologií, později vlastník počítačové společnosti), která mu umožnila vstoupit do světa motorsportu. Hodně rychle zaujal Rona Dennise a díky tomu se mu otevřela cesta až do F1. Po skončení vlastní, mimořádně úspěšné závodnické kariéry by chtěl podpořit mladou generaci talentovaných jezdců.

"Je mnoho věcí, které je třeba udělat," řekl pětinásobný šampion, když se ho zeptali, jaký odkaz by chtěl po sobě zanechat. "Kupříkladu bych chtěl nějak otevřít cestu pro mladé jezdce, kteří pocházejí ze stejných poměrů jako já. Myslím tím jezdce v motokárách, které jsou základem motorsportu a v současnosti jsou neuvěřitelně drahé.

Když jsem já začínal, tak mi otec řekl, že ho první rok stál 20 tisíc liber. Pro rodinu ze sídliště je to strašně moc peněz. Jenže pokud dnes chcete jet sezonu v motokáře na profesionální úrovni, tak potřebujete statisíce dolarů. Dva až tři sta tisíc dolarů, tak nějak, jinak nemůžete pomýšlet na profesionální úroveň. Taková částka ročně, to je strašně moc peněz. Chtěl bych být součástí změny."

Další věcí, která Hamiltona trápí, je minimální diverzita lidí nejen na startech velkých cen, ale v celém padoku. Zřejmě má na mysli hlavně rasovou, ale možná i národnostní problematiku, jelikož inženýrem nebo mechanikem v boxové uličce F1 je typicky opravdu bílý Angličan.

"V tomto sportu je opravdu minimální diverzita. Skutečně moc rád bych přispěl k tomu, aby přišla změna. Netuším, proč tu vlastně nemáme více studentů, inženýrů, mechaniků, ale například ani lidí z médií, kteří by pocházeli z rozmanitějších prostředí. Nevím. Vždycky tomu tak bylo, ale vidím dobrou šanci, že se to v dohledné době změní. Takže chci, abych se za 20 let mohl ohlédnout a říct, že jsem přispěl ke změně."