Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podle Brawna zvedne morálku Ferrari jedině vítězství

Podle Brawna zvedne morálku Ferrari jedině vítězství

Musí se to podařit ve Spa nebo v Monze

Ross Brawn byl jednou z nejklíčovějších osobností, které Ferrari v polovině 90. let vrátily na vítěznou vlnu. Byl technickým ředitelem Scuderie během její převahy na počátku tohoto století. Údajně chtěl dokonce nahradit odcházejícího Jeana Todta na místě nejvyššího představitele týmu, než se sám rozloučil a po pauze se do F1 vrátil jako šéf Hondy.

Maranello tedy velmi dobře zná, ale ani tak nedokáže současnému šéfovi Mattiu Binottovi nic poradit. Moc dobře ví, že ve Ferrari není dusno, jen když se vyhrávají závody, a ani to nemusí vždy stačit. Připomeňme, že červený vůz naposledy vyhrál velkou cenu loni v říjnu a předposlední vítězství získal před rokem na okruhu Spa-Francorchamps.

"Dojet do cíle více než minutu za vítězem je příliš mnoho pro takový tým," řekl Brawn, odkazujíc na VC Maďarska. "Předem se vědělo, že trať nebude jeho vozu vyhovovat, ale nečekala se tak velká ztráta. Hlavně v závodě byli velmi pomalí. Za vše mluví časy ve třetím sektoru trati, kde rozhoduje maximální přítlak a kde vůz výrazně ztrácel na Mercedes i Red Bull.

Letní přestávka pro ně musí být darem z nebes. Velmi dobře znám ten tlak, když se Ferrari nedaří. Po přestávce se pojede ve Spa a v Monze, kde aerodynamika tohoto vozu zafunguje mnohem lépe. Ferrari nezbytně potřebuje vítězství. Ne kvůli šampionátu, ale kvůli morálce."

Nízký maximální přítlak nebude problémem a nízký minimální odpor bude velkou výhodou hlavně na Monze, kde jezdec Ferrari nevyhrál od roku 2010.