Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

David Coulthard se stal prezidentem

David Coulthard se stal prezidentem

Skot povede prestižní BRDC

Osmačtyřicetiletý Skot David Coulthard byl zvolen do prestižní funkce prezidenta British Racing Drivers´ Clubu (BRDC). Viceprezidentem bude další Skot Dario Franchitti.

David Coulthard, který v minulosti mnohokrát navštívil Českou republiku, ukončil kariéru ve F1 po VC Brazílie 2008. Během ní absolvoval 246 velkých cen, vybojoval 13 vítězství, 12 pole position a 18 nejrychlejších kol. Celkem 62krát vystoupil na stupeň vítězů.

Na počátku nahradil v kokpitu Williamsu legendárního Ayrtona Sennu po jeho tragické nehodě v Imole. Po premiéře ve VC Španělska 1994 odjel v první sezoně ještě dalších sedm závodů. Následovalo čtrnáct plnohodnotných ročníků v barvách týmů Williams, McLaren a Red Bull. Nedosáhl pouze na titul mistra světa. V roce 2001 se stal vicemistrem za suverénem Michaelem Schumacherem. 

David Coulthard za volantem red bullu letos v červnu při reklamní akci v jihoafrickém Kapském Městě

Po skončení aktivní dráhy je neustále velmi činný kolem F1 a automobilových závodů. Často je oficiálním moderátorem a vede rozhovory s trojicí nejlepších jezdců před dekorováním na stupni vítězů. Pracuje jako komentátor pro Channel 4 a je zapojen do nové série formulových závodů žen W Series.

Vedle všech závazků však považoval za čest nabídku stát se prezidentem Britského klubu závodních jezdců.

John Grant, šéf BRDC, k tomu řekl: „Jsme přesvědčeni, že v Davidovi máme prezidenta, který je nejen velmi talentovaným závodním jezdcem, ale také úspěšným podnikatelem se záviděníhodnou sítí kontaktů ve světě motoristického sportu. Jeho zkušenosti by měly být velkým přínosem pro klub.