Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

DC vzpomíná na týmového kolegu Räikkönena

DC vzpomíná na týmového kolegu Räikkönena

Mohl jít k Schumacherovi, ale nechtěl

David Coulthard zavzpomínal na staré časy, kdy byl Kimi Räikkönen, dnes nejstarší závodník v poli F1, mladíkem, kterému se dostalo fantastické příležitosti závodit za McLaren.

"Byl mezi námi dost velký věkový rozdíl. Asi jako když jsem já začínal a ve Williamsu jsem se potkal s Damonem (Hillem)," vzpomíná britský jezdec. "Ve vyšším věku už na pár letech nesejde, ale když je jednomu dvacet, rozdíly se zdají být obrovské. Kimi byl tichý, evidentně rychlý kluk a já se ani nesnažil udělat si z něj nového přítele. Chtěl jsem jen, abychom měli rychlý vůz. Oba jsme chápali, že spolu potřebujeme komunikovat, abychom týmu pomohli s vývojem vozu. Udělali jsme vše potřebné. Kromě toho jsme nedělali nic jako kamarádi.

On byl tehdy trochu jako Eddie Irvine (na závodních okruzích práce a mezi závody noční život). Občas jsem s ním prohodil nějaké to slovo nebo dvě, to ano, ale jinak nic. Byli jsme tehdy moc odlišní."

V rozhovoru pro irský portál RTE se vrátil ještě dále do minulosti, kdy byl on sám mladým nadějným jezdcem a po dvou letech u Williamsu ho čekal přestup do McLarenu. Prozradil, že nabídka přišla také od Ferrari, jenže tam už byl Michael Schumacher a Coulthard se nechtěl ocitnout v pozici nosiče vody.

"Ferrari mi nabídlo kontrakt, ve kterém bylo v podstatě napsáno, že budu číslo dva za Michaelem. Teď vím, že Michael byl lepší než já, ale tehdy by mě nic nedonutilo podepsat takovou smlouvu. Proto jsem raději podepsal s McLarenem.

Tehdy jsem se naučil, že můj management bude vždy upřednostňovat finančně lukrativnější nabídku. McLaren nabídl více, ale na stole byl i dvouletý kontrakt s Williamsem. Kvůli tomuto rozhodnutí jsem jako jezdec, jenž byl s Williamsem ve vedení posledního závodu sezony 1995, stál na startu první velké ceny sezony 1996 na 13. místě. Najednou jsem měl mnohem více peněz, ale také o dost horší vůz," vybavuje si Coulthard.

Coulthard putoval z McLarenu do Red Bullu, ale první vítězství tohoto týmu přišla až rok po jeho odchodu. Foto: Red Bull

Zdroj: FORMULE.cz