Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Z boxů až na páté místo

Z boxů až na páté místo

Albon předvedl velkou stíhací jízdu

Vyhlídky Alexandera Albona před startem Velké ceny Ruska příliš dobré nebyly. Sobotní kvalifikace totiž pro thajského závodníka skončila již v její první části, ve které havaroval a závod tak byl nucen zahajovat z boxové uličky.

V neděli již ale měl jezdec Red Bullu mnohem více důvodů ke spokojenosti. Během závodu totiž dokázal profitovat jak z fáze virtuálního safety caru, tak z výjezdu skutečného zpomalovacího vozu, když oba případy využil k návštěvě mechaniků. Pod šachovnicovou vlajkou nakonec projel jako pátý.

Po náročné sobotě jsem opravdu šťastný. Skutečně jsme dosáhli maxima možného. Měl jsem tak trochu štěstí s výjezdem safety caru. Rychlost jsme ale měli, tudíž u mě panuje spokojenost. Všichni z týmu odvedli perfektní práci,“ uvedl v cíli Albon, který zároveň přiznal, že mu během závodu dělala problém jízda ve skupině vozů.

Trať je navržena takovým způsobem, že pokud jedete ve skupině vozů, je to mnohem horší než jinde. Bylo to téměř jako v tunelu, kde se všechen vzduch zasekne na jednom místě. Tak trochu to připomínalo městský okruh. Při jízdě za jiným vozem byla ztráta přítlaku obrovská, nemohl jsem zde předjíždět jako ve Spa nebo na Monze a nedokázal jsem soupeře vybrzdit. Jakmile byl ale přede mnou jen jeden jezdec, tak jsem neměl problém útočit.

Ze zrovna slibné pozice ovšem v Soči nezahajoval závod ani Max Verstappen. Nizozemec ovšem nemusel putovat až na chvost a po pětimístné penalizaci za nasazení nového spalovacího motoru se propadl „pouze“ ze čtvrtého místa na deváté. Na svou startovní příčku se však dokázal propracovat zpět a z Ruska tak odjíždí s 12 body.

Max Verstappen se propracoval z devátého místa na čtvrté.

Ačkoli z pohledu letošní sezony se pro rakouskou stáj jedná spíše o jeden z méně výraznějších výkonů, v rámci Velké ceny Ruska šlo o její nejúspěšnější vystoupení. Před letošním závodem totiž byl pro ni v Soči nejúspěšnější ročník ten loňský, kdy Verstappen s Ricciardem dojeli do cíle na pátém, resp. šestém místě a získali tak celkem 18 bodů. Tento výkon byl ovšem dnes překonán o čtyři body.