Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappen chválí tým za zvolenou strategii

Verstappen chválí tým za zvolenou strategii

Poslední zastávka mu zachránila závod

V letošním ročníku Velké ceny Brazílie si pro vítězství dojel Max Verstappen. Ačkoli však pilot Red Bullu vyrážel do závodu z čelní příčky, jeho cesta za triumfem rozhodně nebyla žádnou procházkou růžovou zahradou. Nizozemcovi byl totiž více než vyrovnaným oponentem Lewis Hamilton, kterému se hned ve dvou případech dokonce podařilo Verstappenovi vedení uzmout.

Poprvé se tak stalo po prvních zastávkách v boxech a podruhé v samotném závěru, kdy dvaadvacetiletý pilot využil výjezd zpomalovacího vozu k přezutí na nejměkčí směs pneumatik. V obou případech se ale dokázal dostat před novopečeného šestinásobného šampiona zpět a připsal si tak třetí letošní prvenství.

A právě nad rozhodnutím stáje podruhé zastavit si Verstappen v cíli mnul ruce. Byl totiž toho názoru, že mu tento tah zachránil závod.

"Mercedes byl znovu rychlý. Pokud jde ale o strategii zastávek v boxech, myslím si, že jsme jako tým odvedli opravdu dobrou práci. Myslím si, že zejména ta poslední, kdy jsme se rozhodli znovu nazout červeně značenou směs pneumatik, nám v podstatě zachránila závod a umožnila nám v první zatáčce bojovat s Lewisem. Bylo to samozřejmě neuvěřitelné, když jsme se znovu objevili v čele," řekl rodák z belgického Hasseltu.

Cestu za třetím triumfem v sezoně znepříjemňoval Verstappenovi Hamilton

"Musel jsem na to tlačit po celou dobu, neboť Lewis stavěl o kolo dříve. Co se týče našich zastávek, museli jsme tedy mít navrch. Dvakrát se nám jej podařilo předjet a dostali jsme se tak zpět na první příčku. Od té doby jsem mohl kontrolovat závod a také stav pneumatik. V kole po výjezdu z boxů jsem se snažil jet tak rychle, jak jsem jen mohl, abych se dostal blíž, neboť šlo o můj jediný pokus. Byl jsem blízko DRS zóny a věděli jsme, že po celý víkend jsme měli dobrou maximální rychlost. Jsem tedy šťastný, že nám to vyšlo."

Pro Vestappena se jednalo o premiérový triumf na této trati. V případě stáje Red Bull již ale toto tvrzení neplatí. Rakušané si totiž v Brazíli připsali po triumfech Marka Webbera (2009, 2011) a Sebastiana Vettela (2010, 2013) již páté prvenství.