Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Na Gaslyho se hrne chvála

Na Gaslyho se hrne chvála

Podle Marka by se ale u Red Bullu nezvedl

Letošní sezona nezačala pro Pierra Gaslyho zrovna nejlépe. Francouz totiž nemohl po svém povýšení z Toro Rosso do Red Bullu najít rychlost. Rakouská stáj se jej počínaje Velkou cenou Belgie rozhodla poslat zpět do Faenzy, odkud si naopak vytáhla do „áčka“ Alexandera Albona.

Po přesunu do juniorky ovšem rodák z Rouenu na závodní dráze znovu ožil a vše vyvrcholilo ve Velké ceně Brazílie. Do jejího cíle dojel na vynikajícím druhém místě a mohl se tak radovat ze svého premiérového umístění na stupních vítězů ve F1.

Gaslyho výkonnostní vzestup těší Helmuta Marka. Účastník deseti velkých cen F1 je ale zároveň toho názoru, že v případě setrvání 23letého závodníka v Milton Keynesu by tento scénář nenastal.

„Zvedl se a nyní vidíme skutečného Pierra. Vždy jsme mu věřili. Bylo to pro něj pozitivní. Myslím si, že u Red Bullu by se nikdy nezlepšil,“ uvedl rodák ze Štýrského Hradce.

Superlativy ale míří na Gaslyho adresu nejen z úst Helmuta Marka, ale také od šéfa Toro Rosso Franze Tosta: „Nebylo to pro něj v této sezoně lehké, vrátil se ale zpět. Myslím si, že se již od začátku cítil dobře ve voze a samozřejmě také v týmu. Vzpomínám si na chvíli, kdy se vrátil. Přišel do mé kanceláře a řekl, že to vypadá, jako bych tu byl včera. Navzájem se známe, inženýři ho znají a to pomohlo. Naše vozy se navíc v tuto chvíli snadno řídí,“ pochválil Tost svého svěřence.

„Musím říct, že odjel fantastický závod. Co se týče péče o pneumatiky, bral skutečně ohled na vůz, zejména při akceleraci v zatáčkách, a gumy nepřehříval. Svou rychlost měl vždy pod kontrolou. Když na něj tlačil Kimi, odpověděl hned v dalším kole a byl o jednu nebo dvě desetiny rychlejší. Kimi poznal, že je příliš rychlý, a rozestup postupně narostl na pět sekund, což Pierovi dalo dostatek prostoru si vše pohlídat."

Velká cena Brazílie přinesla stáji Toro Rosso třetí umístění na stupních vítězů v historii

Stříbrný úspěch na Interlagosu navíc pro Gaslyho znamenal návrat na šestou příčku průběžného pořadí. Toto umístění ale stále nemá jisté. Sedmý Carlos Sainz totiž má na svém kontě stejný počet bodů. Pilota Toro Rosso stále může přeskočit také jeho nástupce u Red Bullu Albon, jemuž patří s 84 body osmá příčka.