Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Otazník nad Velkou cenou Číny

Otazník nad Velkou cenou Číny

Velká nejistota kvůli šíření koronaviru

Zatímco nebezpečí zrušení VC Austrálie kvůli katastrofálním požárům pominulo, v ohrožení se ocitá další podnik. Není vůbec jisté, zda se 19. dubna postaví na start monoposty v Šanghaji.

Po důvodu není třeba zdlouhavě pátrat. Jde samozřejmě o koronavirus.

Epidemie choroby, kterou způsobuje, a geometricky rostoucí počty zemřelých a nakažených vedly k přísným karanténním opatřením. Nevyhnuly se ani sportu. Už vešlo ve známost, že byly odřeknuty závody Světového poháru v lyžování. Nyní oznámila čínská automobilová federace, že se neuskuteční zimní rallye. 

Konání letošní VC Číny v Šanghaji ohrožuje šíření koronaviru

Probleskly dokonce neověřené zprávy, že v zemi budou zakázány veškeré sportovní akce až do konce dubna! To by postihlo nejen F1, ale i formuli E, jejíž jedna ePrix se má jet už 21. března v Sanye.

Vedení F1 se k věci dosud nevyjádřilo, formule E ano. Podle jejího mluvčího není klání v Sanye momentálně ohroženo a pokračuje se v jeho přípravě dle plánu. Pokud se týká zmíněné celoplošné restrikce, jde o fámu. „Nejistotu způsobilo jedno z Číny pocházející nekorektní prohlášení, které přineslo chybné a zavádějící informace. Situaci každodenně sledujeme a vyhodnocujeme z hlediska zdravotního rizika,“ zdůraznil.

Určitou výhodou pro elektrický šampionát je, že Sanya se nachází na samotném jihu Číny a navíc na ostrově Hainan. Šanghaj leží naopak jen 800 kilometrů od epicentra nákazy ve Wu-chanu a zaznamenala již první případy onemocnění.