Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Wurz by začal třeba i bez diváků

Wurz by začal třeba i bez diváků

Formule 1 je na tom lépe než fotbal

Konečně slyšíme z okruhu F1 také nějaký optimistický hlas. Patří Alexanderu Wurzovi, bývalému jezdci a dnes představiteli zájmové organizace pilotů GPDA.

Pro televizní stanici ORF Sport+ uvedl, že by se mohla formule 1 rozjet rychleji než třeba fotbal: „Je to trochu odlišný sport. Aktéři se nedostanou do přímého kontaktu. Všichni navíc nosí rukavice a přilbu. Stejně jsou vybaveni také mechanici.

Ale co diváci? Ti by alespoň během úvodních velkých cen měli smůlu. Budou odkázáni na obrazovku, protože brány autodromů zůstanou uzavřeny. To je jedno ze slabých míst návrhu (hlavně z ekonomického hlediska), který Wurz jinak solidně promyslel. 

Alex Wurz poprvé na stupních vítězů ve F1 - ve VC Velké Británie 1997 dojel s benettonem třetí. Foto: archiv

Počítá například s tím, že by se každý účastník při příjezdu vykázal „zdravotním pasem“, v němž budou zaneseny výsledky jeho čerstvého testu na koronavirus. Ten bude povinen podstoupit i před tím, než nastoupí zpáteční cestu. Padok se neprodyšně uzavře a dostanou se do něj opravdu jen ti, kteří v něm mají něco na práci.

Rakušan vyšel ze zkušeností své vlasti, kde se osvědčila aplikace Červeného kříže pro chytré telefony, umožňující bleskově informovat všechny, kteří přišli do kontaktu s nakaženou osobou. Navrhuje její zavedení na základě dobrovolného souhlasu i ve F1.

Je si přitom vědom, že motory se mohou nastartovat teprve v okamžiku, kdy zdravotnický systém pořadatelské země nebude přetížen kvůli přívalu pacientů s nemocí Covid-19. K tomu ovšem v různých částech světa bude docházet v odlišnou dobu a někde už možná v horizontu týdnů. V tom vidí Wurz šanci.

Zdroj: FORMULE.cz