Novinky

  • 25.07.2024 Neutral Ivana Ulmanová po 18 letech končí ve vedení Automotodromu Brno

  • 25.07.2024 Good Esteban Ocon bude v příští sezoně působit v týmu MoneyGram Haas F1

  • 25.07.2024 Bad Verstappen kvůli motoru přijde o 10 míst na startu VC Belgie

Facebook Instagram

Roztočí se znovu konstrukční ruleta?

Roztočí se znovu konstrukční ruleta?

Zvažuje se znovuzavedení systému žetonů

Až do roku 2017 platil ve formuli 1 systém takzvaných žetonů. Měl krotit „závody ve zbrojení“ při konstrukci pohonných jednotek. V praxi to znamenalo, že výrobce měl povolen limitovaný počet úprav motoru v průběhu sezony.

Nyní se vážně uvažuje o tom, že by se toto opatření znovu zavedlo, jenže ve vztahu k celým monopostům. Souvisí to s úsilím zmrazit co nejvíce jejich vývoj v přechodném období 2020 a 2021.

Na něčem by se ovšem mohlo pracovat dále. Problém je v tom, že týmy se zatím neshodly, o co konkrétně půjde. Je to vcelku pochopitelné. Každý ví o Achillově patě svého auta a rád by se jí zbavil. Naopak na to, v čem má podle svého názoru náskok před ostatními, nemíní dovolit sahat. 

Formule 1 se možná vrátí k systému konstrukčních žetonů. Foto: Williams

Proto se během pondělní telekonference šéfů F1, FIA a týmů oživil tento nápad. Účastníci šampionátu by dostali v tomto směru volnou ruku. V ní by ovšem drželi jen omezený počet žetonů, tedy šancí vylepšit šasi.

Navrženy bylo rovněž další redukce testování v aerodynamickém tunelu a možnosti CFD simulací. Zatím se však nedošlo k žádnému závaznému závěru.

Zdroj: FORMULE.cz