Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Roztočí se znovu konstrukční ruleta?

Roztočí se znovu konstrukční ruleta?

Zvažuje se znovuzavedení systému žetonů

Až do roku 2017 platil ve formuli 1 systém takzvaných žetonů. Měl krotit „závody ve zbrojení“ při konstrukci pohonných jednotek. V praxi to znamenalo, že výrobce měl povolen limitovaný počet úprav motoru v průběhu sezony.

Nyní se vážně uvažuje o tom, že by se toto opatření znovu zavedlo, jenže ve vztahu k celým monopostům. Souvisí to s úsilím zmrazit co nejvíce jejich vývoj v přechodném období 2020 a 2021.

Na něčem by se ovšem mohlo pracovat dále. Problém je v tom, že týmy se zatím neshodly, o co konkrétně půjde. Je to vcelku pochopitelné. Každý ví o Achillově patě svého auta a rád by se jí zbavil. Naopak na to, v čem má podle svého názoru náskok před ostatními, nemíní dovolit sahat. 

Formule 1 se možná vrátí k systému konstrukčních žetonů. Foto: Williams

Proto se během pondělní telekonference šéfů F1, FIA a týmů oživil tento nápad. Účastníci šampionátu by dostali v tomto směru volnou ruku. V ní by ovšem drželi jen omezený počet žetonů, tedy šancí vylepšit šasi.

Navrženy bylo rovněž další redukce testování v aerodynamickém tunelu a možnosti CFD simulací. Zatím se však nedošlo k žádnému závaznému závěru.

Zdroj: FORMULE.cz