Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vlastník formule 1 otevřel kasu

Vlastník formule 1 otevřel kasu

Závody bez diváků budou finanční pohromou

Liberty Media v minulých dnech finančně podpořila nejohroženější týmy formule 1. Během telekonference to potvrdil nejvyšší představitel vlastníka šampionátu Greg Maffei.

Šlo o jakousi formu předběžně vyplacené zálohy. Kdo ji obdržel, Maffei neprozradil. Jen uvedl, že prostředky nebyly vynaloženy bezúčelně.

Zároveň jsou připraveny další peněžní injekce. Neznamená to ale, že kapsa Liberty Media bude otevřena neustále a všem. „Chceme dosáhnout toho, aby stáje zůstaly solventní. Bez toho nebudeme moci pořádat letos a napřesrok závody,“ podotkl Maffei. 

Greg Maffei nevidí v závodech bez diváků řešení. Foto: Liberty Media

K otázce zahájení a průběhu sezony v podstatě nic nového neřekl. Ve hře je příliš mnoho nepředvídatelných faktorů. „Odjede se patnáct až osmnáct velkých cen. Ale možná také žádná. S diváky nebo bez diváků. Našim plánům se neustále staví do cesty další překážky,“ zdůraznil. „Chase (Carey) a jeho spolupracovníci to nemají lehké. Jak, prosím vás, mají například stanovit náhradní termín nějakého podniku, když nikdo netuší, kdy do dotyčné země bude možné zase cestovat?

Maffei upozornil, že plánované „závody duchů“, tedy bez obecenstva, jsou z ekonomického hlediska pohromou: „Rapidně nám klesne zisk, přesněji, nebude praktický žádný.“ Mezi řečí sice uvedl, že Liberty Media je natolik silná, aby ustála i takovou situaci, týmy však na tom mohou vykrvácet. „Jejich přežití z velké části závisí na příjmech z formule 1. Potřebujeme přijít s něčím, co na jedné straně potěší fanoušky, ale na druhé nezpůsobí bankroty stájí,“ dodal Maffei. Těžký úkol...

Zdroj: FORMULE.cz