Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Hornerovi se systém hendikepů nelíbí

Hornerovi se systém hendikepů nelíbí

Přijal ho pouze jako nutné zlo

Christian Horner není systémem hendikepů při vývoji aerodynamiky nijak nadšený. Pochopitelně. V současné situaci, kdy několika týmům hrozí krach a prezident FIA se chopil iniciativy, se omezení nicméně snaží vidět jako nutný kompromis.

"Nejsem zrovna fanouškem hendikepů v motorsportu," řekl šéf týmu Red Bull v rozhovoru pro The Race. "Už máme rozpočtový strop a teď ještě odstupňované možnosti vývoje aerodynamiky. Nepovedlo se nám to zastavit, ale aspoň jsme ostatní přemluvili, že lepší bude, když bude omezení lineárně klesat. Původně mělo být pouze pro první tři týmy. Čtvrtý v pořadí by byl v obrovské výhodě. Teď s tím již nic neuděláme. Uvidíme, jaké budou následky. V době zavádění nové generace vozů by toto pravidlo mohlo mít velký dopad na výsledky."

Navzdory všemu očekává, že nejlepší týmy budou nadále vyhrávat.

"Třešnička je vždycky na vrcholu dortu. Tak tomu vždycky bylo i v nižších, jednotných sériích. Ve Formuli 3000 (s týmem Arden) jsme vyhráli šampionát třikrát po sobě, přestože vůz byl do posledního šroubku stejný jako ostatní. Je to o lidech, jezdcích a přizpůsobení se pravidlům," prohlásil Horner.

V těžkých časech bude přední týmy brzdit přísnější omezení vývoje, ostatní limitují hlavně finanční zdroje. Otázkou je, zda se pravidlo zruší, když přijdou ekonomicky lepší časy.

Ochranný val z peněz se brzy zhroutí a budou vyhrávat nejlepší. Bude Red Bull Racing mezi nimi? Foto: Red Bull

Zdroj: FORMULE.CZ