Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Williams loni zatnul pořádnou sekeru

Williams loni zatnul pořádnou sekeru

Ručí vším, co vlastní

Zveřejnění výroční zprávy společnosti Williams Grand Prix Holdings bylo provázeno informací o možném prodeji firmy. Ta se okamžitě stala senzací a poněkud zastínila vlastní obsah dokumentu.

Pohled do něj ovšem odhaluje další skutečnosti, nasvědčující tomu, že situace je nanejvýš vážná. Holding totiž dluží nemalé peníze.

Loni si vypůjčil dohromady 45 milionů dolarů. Poskytli mu je podnikatel Michael Latifi, otec jezdce stáje Nicholase, a bankovní skupina HSBC. Ta se na jeho financování podílela již v minulosti. 

Zastupující šéfce týmu Claire Williamsové rozhodně není co závidět. Foto: Williams

Williams ručí jednak pozemky, továrnou a dalšími nemovitostmi v britském Grove, jednak sbírkou více než stovky historických vozidel z let 1978 až 2019. Pětadvacet milionů je potřeba vrátit už v dubnu 2022, zbylých dvacet v ročních splátkách do roku 2026. V obou případech se k částce připočítá pětiprocentní úrok.

Ve skutečnosti však má Williams k dispozici pouhých 35 milionů. Zbytek padl na úhradu dřívějších úvěrů od HSBC a „dalších nákladů“. Nebezpečně to připomíná zhoubnou taktiku vytloukání klínu klínem.

Předseda představenstva Williams Grand Prix Holdings Mike O´Driscoll nicméně udržuje povinný optimismus: „V konečném důsledku jsme dosáhli efektivního zhodnocení majetku. Poskytuje nám to kapitálové rezervy, nutné k zabezpečení týmu v dnešní nejisté době.“ Otázkou je, co bude říkat za dva roky…

Ze zprávy rovněž vyplývá, že nyní již bývalý titulární sponzor ROKiT k 31. prosinci dlužil za rok 2019 milion dolarů a dosud nepoukázal ani cent z devíti milionů na sezonu 2020. Důvod rozchodu je tudíž jasný.

Zdroj: FORMULE.cz