Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Čtrnáctiletá vyhrála závod formule 4

Čtrnáctiletá vyhrála závod formule 4

Nodaová zazářila v úvodním podniku dánského šampionátu

Jméno Hidekiho Nody může být fanouškům formule 1 známé díky sezoně 1994. Během ní totiž japonský závodník nastoupil v barvách stáje Larrousse do závěrečných tří velkých cen. Ani v jednom případě ale nespatřil šachovnicovou vlajku. Po odchodu z F1 jsme jej mohli vidět mimo jiné v IndyCar (2002) nebo také v závodě 24 hodin Le Mans (2008, 2009, 2010). Naposledy si zazávodil během sezony 2012 v japonském šampionátu Super GT.

Příjmení Noda ale můžeme na okruzích registrovat stále. Děje se tak díky Hidekiho teprve čtrnáctileté dceři Juju. Ta si během uplynulého víkendu poprvé vyzkoušela evropské formulové závodění. V barvách stáje svého otce nesoucí název Noda Racing nastoupila do úvodního podniku letošního ročníku dánské F4, který se konal na Jyllands-Ringenu.

A za svůj debut na „starém kontinentu“ se rozhodně stydět nemusela. Že nebude jenom do počtu, ukázala už sobotní kvalifikace. V ní totiž zaznamenala druhý nejrychlejší čas, když nestačila pouze na Conrada Laursena. Později se ale ukázalo, že pilot týmu FSP zajel své maximum pod žlutými vlajkami. Jeho nejlepší výkon tak byl anulován a Nodaové nakonec připadlo pro start prvního závodu, který se rovněž konal v sobotu, pole position.

Japonce se tedy naskytla dobrá příležitost dojet si hned během svého prvního startu pro vítězství. A slibnou výchozí pozici skutečně dokázala proměnit v triumf.

Juju Nodaové vyšel první závod v dánské F4 nejlépe, jak mohl. Foto: Noda Racing

Rychlost ovšem neztratila ani v neděli. Tentokrát jí ale štěstí nepřálo tolik jako o den dříve. Ve druhé jízdě se sice dokázala z osmé příčky, ze které vyrážela po otočení nejlepší osmičky z úvodní jízdy, propracovat až na třetí, další pódiové umístění si ale připsat na konto nemohla. Za použití nezaregistrovaných pneumatik ji totiž sportovní komisaři vyloučili.

Tato diskvalifikace nebyla pro Juju komplikací pouze z hlediska druhé jízdy, v níž si tak na své konto nepřipsala žádné body, ale také pro závěrečné třetí klání víkendu. Na jeho startu se totiž jezdci seřadili podle kombinovaných výsledků z prvních dvou závodů a musela tak vyrážet až z 12. příčky. Tato skutečnost ji mohla mrzet o to více, že nebýt diskvalifikace, postavila by se na první místo.

I tentokrát se jí dařilo posouvat kupředu a v cíli byla odmávnuta na čtvrtém místě. V hodnocení F4 se ale mohla radovat z bronzu. Celkově totiž obsadil třetí místo Mads Hoe. Ten závodil s monopostem kategorie formule 5, která je rovněž součástí těchto závodů.

V průběžném pořadí má Nodaová na kontě celkem 37 bodů. Absolutně je čtvrtá, v rámci F4 třetí.

Výsledky prvního závodu: 1. Juju Nodaová (Japonsko, Noda Racing, Mygale M14-F4), 2. Conrad Laursen (Dánsko, Team FSP, Mygale M14-F4) +1,166, 3. Mads Hoe* (Dánsko, Mads Hoe Motorsport, Mygale) +17,588.

Výsledky druhého závodu: 1. Sebastian Øgaard (Dánsko, Team FSP, Mygale M14-F4), 2. William Wulf (Dánsko, Team Wulf, Mygale M14-F4) +2,773, 3. Conrad Laursen (Dánsko, Team FSP, Mygale M14-F4) +3,512… DSQ Juju Nodaová (Japonsko, Noda Racing, Mygale M14-F4).

Výsledky třetího závodu: 1. Conrad Laursen (Dánsko, Team FSP, Mygale M14-F4), 2. Sebastian Øgaard (Dánsko, Team FSP, Mygale M14-F4) +0,592, 3. Mads Hoe* (Dánsko, Mads Hoe Motorsport, Mygale) +1,575, 4. Juju Nodaová (Japonsko, Noda Racing, Mygale M14-F4) +2,064.

Průběžné pořadí: 1. Conrad Laursen (Dánsko, Team FSP, Mygale M14-F4) 58 bodů, 2. Sebastian Øgaard (Dánsko, Team FSP, Mygale M14-F4) 53 bodů, 3. Mads Hoe* (Dánsko, Mads Hoe Motorsport, Mygale) 42 bodů, 4. Juju Nodaová (Japonsko, Noda Racing, Mygale M14-F4) 37 bodů.

*Mads Hoe závodí v kategorii F5

Zdroj: FORMULE.cz