Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda to po příští sezoně ve formuli 1 zabalí

Honda to po příští sezoně ve formuli 1 zabalí

Red Bull a AlphaTauri musejí najít nového dodavatele motorů

Dnešní tisková konference Hondy přinesla překvapivou novinu. Japonská automobilka opustí jako dodavatel motorů po sezoně 2021 formuli 1.

Vedení společnosti tento krok zdůvodnilo změněnými prioritami, mezi nimiž hraje klíčovou roli úsilí dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Honda se do F1 vrátila v roce 2015. Tři roky spolupráce s McLarenem však přinesly jen nekonečnou sérii nezdarů. Až s Red Bullem a AlphaTauri vyhrála pět velkých cen: čtyři díky Maxu Verstappenovi a tu zatím poslední zásluhou Pierra Gaslyho. 

Logo Hondy se na týmovém oblečení Red Bullu napřesrok objeví naposledy. Foto: Red Bull

Znamená to, že Red Bull Racing a AlphaTauri se budou muset poohlédnout po jiném pohonném ústrojí pro svoje monoposty. „Rozumíme tomu, jak těžké bylo pro Honda Motor Company učinit toto rozhodnutí,“ uvedl pro média šéf Red Bull Racingu Christian Horner. „Staví nás to před nové výzvy, na které jsme však připraveni účinně zareagovat, jak jsme již mnohokrát v minulosti dokázali.

V průběhu let jsme si s Hondou vybudovali úspěšné a pevné vztahy. Nyní se zaměříme na to, abychom pro naše stáje zajistili co nejlepší agregáty pro další období. V šampionátu určitě zůstaneme, vždyť jsme také podepsali novou dohodu Concorde,“ dodal konzultant Red Bullu pro motoristický sport Helmut Marko.

Zdroj: Honda, Red Bull, úvodní foto: Red Bull