Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Honda úspěšně ukončila program ve F1

Honda úspěšně ukončila program ve F1

Verstappen udělal dobře, že jí věřil.

Honda se po víceleté přestávce vrátila do F1 v roce 2015 s velkým týmem McLaren, ale po příliš krátké vývojové fázi. Navzdory deklarované trpělivosti se nové vedení tohoto týmu rozhodlo spolupráci ukončit již v roce 2017. Reálně hrozil odchod Hondy z F1, avšak byla dohodnuta spolupráce s týmem Toro Rosso a od roku 2019 její motory poháněly špičkový tým Red Bull.

Tohle partnerství se ukázalo být úspěšné a motor japonské automobilky poháněl vůz letošního šampiona, Maxe Verstappena. Bohužel, na nejvyšších manažerských pozicích automobilky se předem rozhodlo, že rok 2021 bude posledním rokem programu a jméno Honda opět jednou z F1 mizí. Na rozdíl od předchozího stintu ale tentokrát stihla miliony fanoušků tohoto sportu přesvědčit, že vyrábí velmi kvalitní motory, když na to má dostatek času.

Maxův titul je i naším ohromným úspěchem. Ve sportu jsme byli od roku 2015 a prošli jsme si opravdu velmi náročným obdobím, postupně jsme se zlepšovali,“ řekl Tojoharu Tanabe, jenž působil ve funkci technického ředitele Hondy. „Ještě loni jsme byli daleko za Mercedesem, ale letos jsme ušli kus cesty a s Red Bullem bojovali o mistrovský titul i o Pohár konstruktérů.

Naneštěstí se nám nepodařilo získat Pohár, ale důvodem, proč jsme se dostali mezi špičku, je víra v naše technologie a odhodlání zvítězit. Nikdy jsme nepřestali s vývojem technologií a naše díky patří všem lidem v továrnách, lidem z týmu cestujícího s F1 po světě a našim rodinám. Všichni dohromady umožnili dosažení takto velkého úspěchu.

Od roku 2015 jsme spolupracovali s McLarenem a nebylo to moc dobré. V roce 2018 jsme začali pracovat s Toro Rosso (dnes AlphaTauri), šli jsme do toho s otevřenou myslí, a to vedlo ke kontraktu s Red Bullem. Věděli jsme, že to bude náročné, ale navzájem jsme chápali naše potřeby.

Honda už to zabalila, ale její motory zůstávají Red Bullu. Foto: Honda

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Honda